O razvoju gradskog prijevoza

Birač o odluci o komunalnom linijskom prijevozu putnika: To nije razvoj prijevoza, to nije razvoj grada!

VIŠE IZ RUBRIKE

Nadstrešnica može, ali ne mora biti na stajalištu!

Sažetak poruka s konferencije: nema vizije i ne radi se za budući javni interes grada.

U pauzi sjednice Gradskog vijeća danas je vijećnik Dimitrije Birač održao kratku konferenciju za medije, a tema je bila Odluka o komunalnom linijskom prijevozu putnika. Sažetak njegovih poruka bi bio: nema vizije i ne radi se za budući javni interes grada. Evo što je na konferenciji rekao:

-Tema je jedna naizgled bezazlena odluka… Radi se o tome da je prije nekoliko mjeseci proglašena nezakonitom odluka o provedbi postupka nabave javne usluge komunalnog linijskog prijevoza od strane Visokog upravnog suda. Grad je imao nekoliko mjeseci da napravi odluku o linijskom prijevozu. Umjesto da je imao viziju što treba napraviti i da sastavi tu odluku koja će imati u krajnjoj liniji dobru budućnost za interes grada Karlovca , on  je napravio jednu odluku sa četrdesetak članaka koja zapravo ide na ruku tome da se za nekoliko godina kaže da je privatnik optimalno rješenje. Gdje sam ja upozorio da ako nećemo ići s javnim prijevoznikom, da onda nakon tri godine radimo prema tome da taj javni prijevoz postane optimalan. Grad ovdje radi upravo obrnuto i tu je nekoliko dokaza. Prvi dokaz je što pri samoj toj odluci Gradsko vijeće nije, a niti gradonačelnik, taj koji donosi vozni red i linijski prijevoz, nego autoprijevoznik – potencijalni koncesionar. S druge strane cijenu određuje također autoprijevoznik uz prethodnu suglasnost gradonačelnika.

Umjesto da mi već u toj odluci imamo detaljno definirane linije prijevoza koje će onda realizirati autoprijevoznik, detaljnu strukturu cijene koju će onda prijevoznik preuzeti i na nju dodati jedan dio za svoju korist. To nije razvoj grada, to nije razvoj prijevoza! Također, postoji članak u odluci o nadstrešnicama i autobusnim stajalištima u kojemu piše da nadstrešnica može biti na stajalištu, a ne da mora. A imamo jako puno ljudi u naseljima van centra grada koji se upravo na to žale da na stajalištima nema nadstrešnica. To su sve očiti nedostaci odluke, pa sve do kazni koje su također nedovoljne. Za kraj bih htio upozoriti na jednu stvar, umjesto da razvijamo javni prijevoz, da znamo gdje želimo biti za nekoliko godina – Grad nam je poručio da brine za interes potencijalnog privatnog prijevoznika. Ova odluka je neozbiljna i uvreda je i za nas vijećnike i za građane i za interes grada Karlovca, završio je svoju konferenciju Dimitrije Birač.

Cijelu konferenciju za novinare možete pogledati ovdje.