Prvi Karlovački

Birač o 3D pješačkom prijelazu u Grabriku; koliko je (pre)plaćen?

Autor: Miloš Milovanović

23.11.2021

Karlovac

Žao mi je što je jedna tako zanimljiva ideja doživjela neuspjeh kroz razne financijske nepravilnosti, poručio je

Koliko je točno (pre)plaćen 3D pješački prijelaz u Grabriku bila je tema konferencije za medije gradskog vijećnika Nove ljevice Dimitrija Birača. Prijelaz je otvoren prije nekih mjesec dana i Karlovac je jedan od nekoliko gradova u Hrvatskoj koji ima 3D pješački prijelaz.

Ne mislim da je to loša stvar. Ono što je problem i što mi je zaista žao je to što je jedna tako zanimljiva ideja doživjela neuspjeh kroz razne financijske nepravilnosti za vrijeme izrade samog 3D pješačkog  prijelaza u režiji Vijeća gradske četvrti Grabrik i njegova dva predsjednika Alena Katića ispred HDZ-a i Frane Kaleba iz HSU-a, rekao je na početku Birač i nastavio:

Evo pitam i naše građane, kada pogledate ovu zebru, koliko je ona koštala? Projekt izrade od početka do kraja, uključujući čišćenje ranije zebre do 3D izrade s porezima iznosila je 54 tisuće kuna. Jedna od prvih nepravilnost je kada malo pogledate ugovore, imate ugovor s izvođačem radova u kojem ne piše iznos, već se navodi trećina iznosa, a naknadni iznos će te uplatiti poslije i ostatak na kraju radova, naglašava Birač.

Ističe kako izvođač radova nije bila tvrtka Signal promet, čiji je kamion bio viđen kada su se izvodili radovi, nego tvrtka Pismorad.

Tko normalan uzima izvođača da bi taj poslije uzimao podizvođača za zebru? Vijeće je platilo 35 tisuća kuna Pismoradu da napravi ovu zebru. Pismorad je napravio projekt od 4,5 tisuće kuna i onda je unajmio podizvođača za izradu zebru. Zvao sam tog podizvođača i pitao sam ga kolika bi bila cijena izrada zebre. Poslao mi je ponudu koja iznosi 15 tisuća kuna bez PDV, dodaje Birač.

Naveo je i drugu nepravilnost , a to je da je tvrtka Pismorad izabrana i njena ponuda je bila skuplja za stotinjak kuna, jer je imala projekt i jamstvo. Kako Birač pojašnjava, u ponudi je jasno stajalo da je čišćenje, uklanjane i izrada zebre za mjernu jedinicu od 80 kvadrata.  No, jedino tvrtka Pismorad nije navela kvadraturu.

Birač je upozorio i na treću nepravilnost, volonterski rad  članova Vijeća, dvaju iz HDZ i jednog iz HSU, koji je plaćen 7.150 kuna.

Volonterski, dragovoljni rad koji je tako naveden gdje su se naši vijećnici potrgali za sedam  tisuća kuna. Da se išlo normalno odraditi posao ušteda bi bila oko 20 tisuća kuna. Dvjestotinjak metara dalje imate dječje igralište koje je propalo, u kojem roditeljima ne znaju kako će s djecom, a ovdje se za 20 tisuća više troši na jedan projekt.

Gradski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač je ovom prilikom poslao poruku gradonačelniku Damiru Mandiću, jer je  KAkvart bio njegov projekt prije pet -šest godina.

Na zadnjom Gradskom vijeću gledao me u oči kao i sve vijećnike i rekao da HDZ-ovi  vijećnici u gradskom vijećima rade volonterski, besplatno da su oni tu i da se žrtvuju za dobrobit zajednice. Evo, volonterski rad od 7 tisuća kuna samo na ovom projektu, a gdje su svi ostali projekti, svih mjesnih odbora i gradskih četvrti. 

Apelirao je na gradonačelnika i njegov Ured da istraže ove brojke te poručio:

-Ja sam samo rekao vrh sante leda, i ako mi kroz dan dva ne objasne što se tu dogodilo ja ću i dalje dati još neke podatke u medije pa ćemo vidjeti je li tu ima posla za neke institucije ili je to samo jedno neznanje bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjednika, koji je usput rečeno jučer ili prekjučer  izabran za člana Nadzornog odbore Gradske toplane još jednom.

Foto: M. Stojaković