Birač: Kako je RTL Potraga spriječila izbor predsjednika gradskog i županijskog HSU-a za suca porotnika

VIŠE IZ RUBRIKE

    Kako je RTL Potraga spriječila izbor predsjednika gradskog i županijskog HSU-a za suca porotnika, objašnjava u svom priopćenju medijima gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač.

    -U četvrtak 11.11. zakazana je četvrta sjednica Gradskog vijeća. Posljednja, sedma, točka dnevnog reda je „Zaključak o prijedlogu imenovanja sudaca porotnika Općinskog suda u Karlovcu“. Prema Zakonu o sudovima čije se odredbe koje se odnose na suce primjenjuju i na suce porotnike. To znači da sudac porotnik ne smije biti član političke stranke i, između ostaloga, ne smije obavljati poslove člana upravnog ili nadzornog odbora trgovačkog društva ili druge pravne osobe, kao što ne smije obavljati niti jednu drugu službu ili posao koji bi mogli utjecati na njegovu samostalnost, nepristranost i neovisnost ili umanjiti njegov društveni ugled ili su inače nespojivi s obnašanjem sudačke dužnosti.

    Unatoč tome, HDZ je prihvatio prijedlog da se za suca porotnika kandidira osoba koja je ni više ni manje nego predsjednik gradske i županijske podružnice Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), član Nadzornog odbora Gradske toplane, kandidat za gradskog vijećnika na prošlim lokalnim izborima i budući gradski vijećnik od 2023. gdje će ući kao zamjena sadašnjem vijećniku AUZ-a te, konačno, aktualni predsjednik VGČ Grabrik. Dotični je, vjerojatno prema dogovoru, čak i predao vlastoručno potpisanu izjavu da ispunjava sve zakonske uvjete za imenovanje na dužnost suca porotnika. Osim toga, izgleda da je za suca porotnika HDZ predložio i jednog svog člana koji je 2020. bio kandidat za izbor izaslanika za Sabor Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“.

    Ipak, u zadnji čas je prva kandidatura povučena, pa se o njoj neće raspravljati u četvrtak. Druga (još) nije. Tako ostaje glavno pitanje – je li sve to slučajnost? Ima li to kakve veze s činjenicom da je dan ranije emitirana Potraga upravo s temom političkih zapošljavanja u Karlovačkoj županiji? Nije toliko bitno je li predsjednik HSU-a, član NO-a Toplane i predsjednik VGČ Grabrik povukao svoju kandidaturu ili mu je tako sugerirano. Da kojim slučajem Potraga nije bila emitirana, ova kandidatura ne bi bila povučena, i u četvrtak bi bila izglasana.

    Zato je ovo mala, ali konkretna pobjeda koja budi optimizam.