Prvi Karlovački

Birač: Hostel Karlovac je karlovački biser i tamo se zaista radi dobar posao

Autor: Branko Obradović

18.07.2022

Karlovac

Gradski vijećnik Dimitrije Birač iz Nove ljevice održao pressicu na temu Hostela Karlovac u Selcu

Gradski vijećnik Dimitrije Birač iz Nove Ljevice održao je jutros konferenciju za novinare pred sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća. Pressica je odrađena ispred prostorija Turističke zajednice Grada Karlovca na Korzu. Birač je nedavno na poziv direktora Daria Smojvera posjetio Hostel Karlovac u Selcu, pa je tema bila ekonomski, turistički i poljoprivredni potencijal hostela.

-Bio sam u Hostelu Karlovac, sedam, osam sati, razgovarao sam s direktorom Dariom Smojverom i zaposlenicima, dobio sam odgovor na svako pitanje, koje sam postavio i jako sam zadovoljan. Stvarno se tamo radi, koliko sam vidio dobar posao. Mislim da je Hostel Karlovac karlovački biser, da rijetko koji kontinentalni grad ima tako nešto, u tako dobrom stanju.. Mislim da Grad Karlovac treba još više ulagati u taj hostel i ono što je bitno, mislim da Grad Karlovac treba razmisliti o svojoj strategiji prema hostelu i turizmu općenito. Nalazimo se ispred Turističke zajednice Grada Karlovca i osim ovog prostora Grad Karlovac nema izdvojenu, kao pravnu osobu, podružnicu koja će se sistematski baviti karlovačkim turizmom. Ono što imamo pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, koji vodi pročelnica Daniela Peris je jedan manji dio, rekao je Birač.

Birač je istaknuo da je potrebno povezivanje poljoprivrednika s karlovačkog područja s Hostelom Karlovac.

-Moj prijedlog je da se malo ojača unutar Upravnog odjela za gospodarstvo, ovaj dio za turizam i to bez zapošljavanja novih ljudi, koji bi onda spojio kontinentalni turizam, a mi imamo turizam s rijekama i morski turizam, točnije karlovački hostel. To bi značilo povezivanje naših poljoprivrednika s potrebama Hostela Karlovac, intenzivnije dogovore sa školama, vrtićima i klubovima na koji način povećati broj dolazaka i ono što je najbitnije pomoći u onom ispravljanju takozvane senzonalnosti. Hostel Karlovac, kao cijeli naš turizam, ima od lipnja do kolovoza najveći broj dolazaka, a zatim ide prema dolje. Trebalo bi ukinuti senzonalnost, da se u prosincu, siječnju i veljači poveća broj gostiju i tu Grad Karlovac može pomoći, gradonačelnik Damir Mandić može otvoriti vrata inozemnih i domaćih gostiju, napomenuo je Birač.

Birač je kazao da su velike potrebe Hostela Karlovac u Selcu za poljoprivrednim proizvodima.

-Postoji mnogo poljoprivrednih kultura koje naši poljoprivrednici mogu proizvesti i da se procesom standardizacije to dopremi u Hostel Karlovac. Potrebe su oko 2.500 komada meda, 3.500 litara mlijeka, 600 kg jabuka, 25 do 30 kilograma ajvara, to su podaci, a tu su i drugi proizvodi. Na taj način proizvodi mogu biti jeftiniji, nego se sada nabavljaju. S druge strane razvijaju se karlovačka poljoprivreda i ruralni krajevi u koje je ta poljoprivreda smještena. Reći ću vam da je ekonomska cijena u Hostelu Karlovac za vrtiće 200 kuna, točnije 199 po izračunu, od kojih 42 kune iznosi trošak za hranu. Tu postoji prostora da uđu naši poljoprivrednici, da se napravi ušteda i da novac ne ide trgovačkim lancima, nego našim poljoprivrednicima, istaknuo je gradski vijećnik Dimitrije Birač.

Gradski vijećnik Dimitrije Birač rekao je da je potrebno ojačati Upravni odjel za gospodarstvo prema turizmu.

-U ovim strategijama o poticanju razvoja Turizma svaki put se spominju tri slova OPG, ali ne postoji neka veza između razvoja karlovačke poljoprivrede, razvoja ruralnog prostora i potreba gdje se mogu plasirati ti proizvodi. Samim time stimulirat ćemo poljoprivrednike da proizvode standardno, da proizvode u skladu s propisima, da se razvijaju i ono što je bitno posredno će ih se stimulirati na povezanost i međusobnu suradnju. Znači, ojačati Upravni odjel za gospodarstvo prema turizmu, postaviti drugu strategiju poljoprivrede i razvoja turizma i povezati ih te napraviti reviziju drugih poslovnih strategija i odnosa Grada Karlovca prema Hostelu Karlovac. Treba napraviti diferencijaciju cijena, kako bi djeca iz Karlovca i svi građani Karlovca imali povoljnije cijene od stranih turista. Djeca u Karlovcu su investicija u budućnost, kazao je Birač.