Ove godine, po svima, imam najbolje tijelo što sam ga ikad napravio

Bilder Ivan Valetić spreman za natjecanja: U dobroj sam formi i idem to pokazati

VIŠE IZ RUBRIKE

  Bila je pandemija, promijenio sam posao, otvorio sam svoj mali biznis, paušalni obrt, a pokretanje posla je velika stavka, ali sad se nakon dvije godine sve posložilo, forma mi je dobra pa krećem na natjecanja, istaknuo je bilder Ivan Valetić rezimirajući što se promijenilo od kad smo zadnji put razgovarali. Dodajmo da primjećujemo i nove tetovaže i nove piercinge.

  Prije pandemije na domaćim i međunarodnim natjecanjima Valetić je imao zapažene rezultate, a 8. listopada očekuje ga nastup u Jagodini u Srbiji.

  -To bi se moglo nazvati jakim natjecanjem, s fondom nagrada 15.000 eura. Nisam nikad bio, iako sam imao želju, ali su bili drugi prioriteti. Prijatelj iz Srbije mi je javio da je dan nakon toga i u Beogradu natjecanje Ahilej pa nije isključeno da ne povežem ta dva natjecanja. To je svakako izazov, ali postavili smo si cilj i idemo. Nakon toga je natjecanje u Čačku 22. listopada. To je IFBB Diamond Cup,  tu se nalazi 12 Pro Cards. Dakle u svakoj kategoriji je jedna profesionalna karta gdje apsolutni pobjednik, primjerice u mojoj kategoriji Classic Bodybuilding postaje profesionalac. Na takvim natjecanjima budu stvarno jaki natjecatelji i dolaze gotovo iz cijelog svijeta, istaknuo je Valetić.

  Pitali smo ga i kakve rezultate očekuje, no za Ivana rezultati su manje važni, cilj mu je pokazati što je postigao trenirajući posljednjih mjeseci.

  -Prije svega idem pokazati što sam radio proteklih mjeseci i koliko sam truda uložio. Mi nismo tamo konkurenti, ne borimo se jedan protiv drugog i zapravo svatko od nas bori se sam protiv sebe. Onaj tko je napravio najbolje, tko je najviše dao od sebe ili tko ima ljepšu genetiku napravit će rezultat. Zapravo puno stvari određuje gdje ćeš biti pozicioniran i to je cijela priča, to su i suci, prvo viđenje svih natjecatelja pa čak i kad imate formu i sigurni ste može ispasti sasvim nešto drugo i razočarati se. Tako da, ponavljam, nema smisla graditi očekivanja.

  Ivan je u bodybuildingu dugo, 40 mu je godina, a kaže da dob nije ograničavajuća kad je u pitanju ovaj sport, ali tijelo se više ne „ponaša“ isto.

  - Jučer sam bio na pozingu kod svog pozing trenera Žarka Stojića, a pored mene je stajao čovjek deset godina stariji od mene koji isto izlazi u Jagodinu, znači on je 50+. Dob nije presudna, ali definitivno je teže s godinama. Otvoreno ću reći, kad usporedim sebe s 35 i sad s 40 osjetim da se tijelo sporije obnavlja i puno je teži taj proces. Ali, sve je moguće. Ove godine, po svima, imam najbolje tijelo što sam ga ikad napravio. Tako da s druge strane očito i iskustvo i godine rade svoje pa postaneš bolji. Sad drugačije treniram. Kao mlađi sam radio weight lifting s ogromnim kilažama, a sad radim bodybuilding. Više se radi umni dio, povezujemo mozak s mišićem, gdje možemo s puno manjim kilažama napraviti puno više na sebi. No, za to je potrebno i vrijeme, ali i godine iskustva.

  Bavljenje bodybuildingom zahtjeva i poseban način prehrane, posebno pred natjecanja pa i taj dio treba „prilagoditi“ godinama, ali bitan je i uporan rad, kaže Valetić.

  - Ja sam 16 godina u ovom sportu. Nema kod mene propuštanja treninga. Propustiti trening za mene je kazna. Naravno, ako baš neki dan na poslu imam teški fizički rad jer je to takav tip posla i nisam baš fizički sposoban otići na trening, pa se dogodi da ne odem u teretanu. Međutim čak i nakon napornog dana ipak se natjeram da odem i bar nešto lagano odradim. To je moja životna navika koju „vozim“ toliki niz godina. Tako da svaki dan odradim jedan trening, šest dana u tjednu i traju između sat i pol i dva.  

  U bodybuilding Ivan se „zaljubio na prvu“, a na prvi trening u teretanu odvele su ga ozljede.

  -Bavio sam se plesom, plesao sam break dance i volio sam trčati. Zbilja sam uživao u tome, no počeli su me mučiti bolovi u koljenima do te mjere da više nisam mogao čučnuti. Obišao sam niz doktora, a onda mi je jedan preporučio da odem u teretanu i ojačam kvadricepse i da će me koljena prestati boljeti. Kako sam ušao u teretanu više nisam izašao. Tražio sam se stvarno u svim sportovima, u biciklizmu, košarci, nogometu, odbojci… Bio sam vrhunski ribolovac i osvajač medalja. U ovome sam se našao i živim taj život. Ponosan sam na ono sam napravio, ističe Valetić.

  U svemu je bitna i podrška, a tu Ivan ističe nevjenčanu suprugu, koja je uz njega „100 posto“, kao i  10-godišnjeg sina Frana koji trenira gimnastiku, ali pokazuje interes i za bodybuilding. Ivan Valetić pojašnjava da prije 16. godine to nije preporučljivo.

  -Neka to sada ipak bude gimnastika jer je to po meni osnova svega, a kasnije vidjet ćemo, kaže Ivan.

  Foto: Dinko Neskusil