Prvi Karlovački

Bez kompromisa 80 mladih Karlovčana volontira na 14 različitih akcija u gradu

Autor: Marta Marinović

16.10.2021

Karlovac

Kolika je snaga i volja mladih najbolje govori projekt “72 sata bez kompromisa” koji se ove godine u Karlovcu održava po treći put. Projekt je počeo u četvrtak, 14. listopada, kada su mladim volonterima predstavljene akcije na kojima će volontirati. U petak 15. listopada i danas tijekom subote zasukali su rukave i krenuli pomagati svojoj lokalnoj zajednici bez kompromisa. Međunarodni je to projekt kojemu se ove godine pridružilo 15 hrvatskih gradova i jedna općina. Karlovac u ovom projektu sudjeluje u organizaciji ZAMAK-a.

Ovaj projekt od drugih razlikuje upravo i sam njegov naziv “beskompromisnost” gdje mladi daruju svoje vrijeme, vještine, talente te se stavljaju na raspolaganje najpotrebnijim članovima društva, ističe nam voditeljica projekta u Karlovcu Ivana Vranešić.

Akcije su bile razne, ekološke, radne i socijalne, ukupno ih je 14, a dogovorene su u suradnji za udrugama i ustanovama koje djeluju u Karlovcu.

-Uređivali smo okoliš od crkve Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu do Staroga grada te okoliš oko Župe Banija, krečili smo i uređivali prostorije u Domu za odgoj djece i mladeži na Baniji, družili smo se s korisnicima Udruge Milosrđe-Centar za beskućnike te s korisnicima Udruge slijepih Karlovačke županije. Zatim u suradnji s Udrugom Zvončići izrađivali smo kreativne igre za mališane, a s Udrugom Jak kao Jakov izrađivali smo ukrase i predmete. Zaista je puno akcija, nadodaje nam Ivana.

Tijekom projekta mladi volonteri dobivaju najveću plaću – osmijehe na licima ljudi s kojima se susreću, a kako nam ističu u razgovoru projekt ih oduševljava i potiče na daljnje volontiranje.

-Za projekt sam čuo od svojih prijateljica. Sviđa mi se projekt, dva sam dana na akcijama, u petak sam izrađivao scenografiju za predstavu Holywin koja se 31.10., održava na Dubovcu, a danas sam u prirodi i zajedno s volonterima čistim put do Starog grada, rekao je Luka Milovanović.

-Mislim da je bitno to što se mladi interesiraju za akcije. Jako mi se sviđa projekt i nekako nas povezuje kao grupu. Potiče me projekt i na daljnje volontiranje, ako će biti prilike i iduće godine svakako ću se prijaviti, rekla je Noa Marić.

-Ovo mi nije prva godina na projektu, bila sam i prve godine 2019. Ove sam godine u akciji FarBan(i)je, bojamo zidove u Domu za odgoj djece i mladeži, super mi je ekipa, puno je mladih i sve se dobro slažemo. Lijepo se oko svega dogovaramo i dijelimo posao.  I prve, tako i ove godine upoznajem nove ljude, s nama volontiraju i mladi iz Dugog Sela, rekla je Nika Matešić.

Tijekom projekta vodili su se geslom “Zagrli srcem”, a sve završava u nedjelju 17. listopada večernjom svetom misom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.