Prvi Karlovački

Besplatni „taksi“ za Banijance starije od 65

14.02.2020

Karlovac

Prijevoz će biti organiziran radnim danima, uključujući subotu od 8 do 11 sati

U Gradskoj četvrti Banija predstavljen je novi projekt koji će provoditi Centar za civilne inicijative i Zaklada Zamah. Naziv projekta je „Pozitiva na kotačima“, a glavni mu je cilj organiziranje besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području ove četvrti.

Osnovni cilj je da se poveća mobilnost starijih osoba kod nekih njihovih svakodnevnih potreba, odlaska u bolnicu, na tržnicu, u knjižnicu pa čak i u posjet rodbini ili prijateljima koji se nalaze na području grada Karlovca. Ova aktivnost je namijenjena isključivo starijim građanima s područja Banije, budući da smo ograničeni financijskim sredstvima. Ovaj program je financiran naime od Ministarstva demografije, obitelji djece i mladih i svi ostali elementi materijalni i ljudski će biti uključeni koliko mi kao zaklada budemo mogli i raspolagali, kazao je Drago Vručić iz Zaklade Zamah.

Stajalište prijevoza će biti ispred prostorija Gradske četvrti u Starčevićevoj ulici, a besplatni će se prijevoz obavljati od 8 do 11 sati,  a prijevoz će biti organiziran i subotom.

Predsjednik Gradske četvrti Berislav Besedić zahvalio je onima koji su se uključili u ovaj projekt, a vijećnica Marina Novaković Matanić je zahvalila Centru za civilne inicijative i Zamahu što su izabrali Baniju za provođenje ovog projekta.

Projekt je hvalevrijedan i nadam se da je ovo tek jedan od projekata koje ćemo zajedničkim snagama napraviti u gradskoj četvrti. Često upravo na stariju populaciju zaboravljamo i nastojimo aktivnosti usmjeriti na mlade. Mi ćemo u našoj gradskoj četvrti provoditi projekte i za mlađu populaciju, ali ne smijemo zaboraviti na naše starije sugrađane kojih ima više nego mlađih. To su naši bake i djedovi, nekadašnji učitelji i učiteljice koji su nas podigli da smo danas u prilici napraviti nešto za njih, rekla je vijećnica GČ Banija Marina Novaković Matanić.

U sklopu projekta zaposlen je i fizioterapeut pa će za starije biti organizirano i vježbanje kako bi im se pomoglo da što duže ostanu pokretni, najavio je Silvijo Pakšec.

Vijećnik Borna Sačerić kazao je da je jedan od projekata u koji Gradska četvrt uskoro kreće uređenje Street Workout parka, odnosno vježbališta na otvorenom namijenjenog mlađima, ali i svima onima koji se osjećaju fizički spremni. Vježbalište će biti uređeno kod OŠ Banija. (kb)

Foto: Igor Čepurkovski