Prvi Karlovački

Beroš: I dalje situaciju držimo pod kontrolom, novozaraženih 39

Autor: Miloš Milovanović

26.03.2020

Koronavirus

Ministar Davor Božinović na početku konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite  je zahvalio svim građanima koji poštuju mjere.

-To je ponašanje koje želimo vidjeti, ne zbog nas, nego zbog svih, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je od jučer od 16 sati broj novih pozitivnih 39.

-Još uvijek držimo situaciju pod kontrolom, rekao je.

Ukupno je 14 pacijenata na respiratoru, što je 3 posto od ukupno oboljelih, a procjene su bile 5 posto. Rekao je da su svi liječnici i sestre koji su bili u kontaktu sa zaraženim u KBC Sestara milosrdnica negativno. Zamolio je sve da koji nude pomoć koordiniraju s dr. Majom Grba Bujević što je točno potrebno.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je dobni prosjek oboljelih 49 godina. U samoizolaciji je nešto više od 18 tisuća ljudi. 2.437 kontakata epidemiološki se nadziru, a više od 500 medicinskih djelatnika je u samoizolaciji.

Istaknuo je da Hrvatska može dnevno proizvesti 20 tisuća transportnih podloga i briseva, a da se radi na tome da sve medicinsko osoblje dobije nužnu zaštitnu opremu. Također je naveo da ima slučajeva za koje se ne može utvrditi kako su se zarazili.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da imamo prva dva slučaja policijskih službenika zaraženih koronavirusom.

-Stalno smo provodili mjere u suradnji s epidemiološkim službama, 90 službenika je u samoizolaciji, rekao je Milina, dodavši da su prvi testovi dvoje policajaca bili negativni, ali sad se potvrdila zaraza.

Ravnateljica Klinike za infektologiju “Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da je prosjek godina oboljelih na respiratoru 61 godina, a da je to bilo očekivano jer su većinom zaraženi ljudi srednje životne dobi. Očekuje se da će sad rasti broj oboljelih među starijima.

-Liječnici bi voljeli da su svemogući i da sve spase, ali nažalost to neće biti moguće, poručila je Markotić i dodala da je jedan pacijent kritično.

Ministar Beroš izvijestio je da je u Osijeku utvrdio da nije došlo do propusta, a da se sad radi na organizaciji hitne medicinske pomoći. Na pitanje hoće li Stožer odobriti karantenu u Biogradu, Capak je rekao da nema informacija o stanju u Biogradu, ali da će ju odobriti ako za to ima potrebe.

Za muškarca koji je preminuo od koronavirusa u Istri, ministar  Beroš je naveo da mu klinička slika nije bila teška. Kaže da su izvidi još u tijeku, ali da je prema sadašnjim informacijama obitelj odbila hospitalizaciju.

Capak je rekao da imamo puno kapaciteta za testiranje, a on smatra da bi trebalo pojačati testiranje u zdravstvenom sustavu. Rekao je da je kapacitet tisuću testiranja dnevno.

-Testirat ćemo koliko god treba, ustvrdio je.

Ministar Beroš je kazao da 200 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji samo zvuči da je situacija kritična, ali da bolnica neometano funkcionira.

Ministar Božinović je rekao da donose mjere za zaštitu zdravlja ljudi, ali da se održe ekonomske aktivnosti. Kaže da je prema BiH otvoreno više graničnih prijelaza, a da je do gužve došlo zbog nesporazuma. Rekao je da inspekcija provjerava provođenja mjera te da su za to nadležni lokalni stožeri.