Prvi Karlovački

Berba aronije na plantaži Centra za beskućnike

Autor: Sunčica Laić

16.08.2022

Karlovac

Udruga Milosrđe-Centar za beskućnike danas tijekom cijelog dana na svojoj plantaži organizira berbu aronije. U berbi sudjeluju volonteri udruge, njihovi korisnici kroz javne radove i građani koji im na taj način nastoje pomoći.

-Princip je da pomognu aroniju brati nama, ali i da si ujedno naberu i za doma, ističe Petar Banić, predsjednik navedene udruge.

Dodaje kako na plantaži imaju 755 grmova aronije.

-Ove godine je dosta rodna i ima slador 21 što je fantastično. Pozivam ovim putem zainteresirane građane da nam se priključe na adresi Hrvatske bratske zajednice 2. Aroniju ćemo brati cijeli dan, a to će im ujedno biti i prilika da vide gdje je naš Centar smješten te mogu razgledati naše voćnjake i prirodu uokolo, poručio je Banić.

Rekao je kako aroniju inače prerađuju za matični sok, za sokove za razrjeđivanje, čak i za suvenire.

-Ovdje trošimo velike količine, na tisuće litara soka kojeg razrjeđujemo , napominje Banić dodavši kako trenutno imaju 55 korisnika koji dolaze na ručak u dnevni boravak i 20 korisnika koji su na prenoćištu. Najavio je i kako će svježu aroniju za degustaciju dijeliti našim sugrađanima na skorašnjem Sajmu udruga.