ŽUC ne pogoduje nikome

Bebić najavio ulaganje u ceste u vrijednosti 35 milijuna eura i oštro odbacio prozivke Možemo

VIŠE IZ RUBRIKE

Nikad veće investicije

Osvrt na nedavne istupe Lokalne grupe Možemo u kojima dovodi u pitanje dovodi zakonitost rada Županijske uprave za ceste Karlova, odnosno da pogoduju privatnim tvrtkama bliskima HDZ- bila je tema današnje konferencije za novinare ravnatelja te ustanove, Darka Bebića.

Bebić je rekao kako je na pitanje od Možemo! odgovarao već nekoliko puta.

-U Slunju na skupštini dobio sam pitanje vezano za Lasinju, odgovorio sam na toj skupštini, još jednom sam dobio to pitanje i odgovorio sam na njega. I na zadnjoj skupštini sam dobio to pitanje i odgovorio sam na to pitanje, tako da mi je bespredmetno odgovarati na iste i stalne prozive. Što se tiče tereta i što se tiče tvrtke Mežnar i svih tvrtki koje prolaze ili rade na području Karlovačke županije, mogu reći kako je tvrtka Mežnar prošle godine obnašala redovno održavanje naših cesta, temeljem toga je dobila suglasnost  za korištenje određenih kamiona za izvlačenje kamena i sirovine za održavanje naših makadam  i ostalih dionica. Imala je u prošlom mandatu ugovor za održavanje cijele Karlovačke županije, dionica koje su pod našom nadležnošću. Istekom tog ugovora, ta tvrtka više nema odobrenje. S obzirom da sam utvrdio da današnje vrijeme i dinamika iziskuje možda nekakav drugačiji način održavanja i selektiranja, donijeli smo u krugu inženjera odluku, da izselektiramo cijelu županiju na četiri sektora, da se javi više tvrtki i da dobijemo dinamiku, brzinu i djelotvornost. Temeljem toga tvrtka Mežnar ne prolazi na nadmetanju jer se pojavljuju nove tvrtke, temeljem najbolje cijene. I sada mi nekom pogodujemo, a napravimo novo nadmetanje gdje isti taj izgubi kontrolu nad cijelom županijom. to baš ne drži vodu. Još jednom pozivam sve one koji sumnjaju u moj rad ili rad ove ustanove u mom mandatu, da slobodno prijave svim nadležnim službama sve bilo koje moguće odgovornosti, ako smatraju da je moje ime ili bilo kojeg djelatnika dovedeno u poziciju da nas je netko kompromitirao. Što se mene tiče, ja završavam tu priču što se tiče Možemo, na zadnjoj skupštini rekao sam im da me podsjećaju na film Beskrajan dan, ja se budim, oni postavljaju isto pitanje, a na moje pitanje je li znate gdje je ta cesta i što mi sve radimo, odgovor je jednom bio, "mi to ne znamo, ali nas to ne interesira", navodi Bebić.

S gnušanjem odbijam da mi netko natovari da sam kompromitiran i da me bilo tko u ovom mom mandatu bilo čim kompromitirao, podmitio, naglašava Bebić te dodaje kako vjeruje i u sve ljude koji su ovdje i prije njega zaposleni je.

Osvrnuo se na rad ŽUC-a rekavši kako su u dvije godine u Karlovačku županiju doveli smo više nego ikad financija, obnovili smo više nego ikada cesta.

Osvrnuo se i na probleme s kojima se svakodnevno u radu susreću, od klizišta, tranzita, devastacija cesta, izlijevanja rijeka na kolnike…

-Nikada ovoliko nije bilo uzimanja sirovine i materijala i uništavanja cesta, a registracije su Novo Mesto. A ništa od njih nemamo. Jedini prihod koji imamo je prihod Karlovačke županije od registriranih vozila, a koji se nije mijenjao minimalno 15 godina.  

Vjerujem da bi nama najbolje bilo da se sav teretni promet zaustavi na području Karlovačke županije, imali bi bolje ceste, ali što ćemo s gospodarstvom? Drugo je što se netko ne pridržava normi ili ne znam čega, ali ja ovdje ne mogu ništa, mogu samo pozvat policiju, ističe Bebić.

Naglasio je i kako su za ceste prošle godine potrošili oko 15 milijuna eura, za ovu godinu potpisao je  18,5 milijuna eura, što je više od 250 milijuna kuna, odnosno ukupno za Karlovačku županiju oko 35 milijuna eura.

-Nikada prije u povijesti takav priljev novaca nije došao u našu županiju i slio se samo u infrastrukturu, ne u hladan pogon, ne u plaće, ne u vozila…, napominje.

Prezentirajući poslovanje ŽUC-a u prošloj godini, Bebić je pobrojao sanacije brojnih cesta, klizišta, propusta i mostova, s fotografijama kako su izgledale prije, a kako sada, te najavio brojne nove investicije.

-Trenutno je 7,5 milijuna eura na raspisanim natječajima, vani nam je 11 cesta, novih 11 je u raspisu i novih osam vezano za pomoć Vlade RH. Znači, već sada smo napravili jaču godinu nego što je bila prošla , a koja je bila najbolja, poručio je između ostalog Bebić.