Prvi Karlovački

Barinić: Ovo je potraga za najboljim prijateljem, poznanicima i onima koje nisam poznavao

Autor: Anamarija Radočaj

03.03.2021

Kultura

U Muzeju Domovinskog rata na Turnju otvorena je izložba ratnog stripa i ilustracija "Vukovar:HAŠ" autora Nenada Barinića

Prijeratni vinkovački rokeri koji su u Domovinskom ratu postali ratnici Vukovara i sa suborcima iz Đakova branili Hrvatsku, glavni su i stvarni junaci izložbe ratnog stripa i ilustracija “Vukovar: HAŠ” autora Nenada Barinića koja je danas otvorena u Muzeju Domovinskog rata na Turnju.

Centralnu ulogu stripa utjelovljuje autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić – Haš koji je nadimak dobio po pjesmi Hush legendarnog engleskog rock benda Deep Purple. Haš je kao dragovoljac iz Vinkovaca otišao braniti Vukovar, nakon ranjavanja je bio smješten u Vukovarsku bolnicu nakon čijeg pada mu se gubi svaki trag. Ovim stripom, autor Nenad Barinić ovjekovječio je najboljeg prijatelja, ispričao nepoznate narative o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama.

Ovo je strip koji je nastajao od 1992. godine do sada. Potraga je to za najboljim prijateljem, poznanicima i onima koje nisam poznavao. Neki se iz rata nisu ni vratili. Nije se vratio ni Haš, tražili su ga svi, ali se nije pojavio. Negdje 2008. godine samo došao na ideju da napravim strip i da ova priča ostane zabilježena. Nisam htio da se zaboravi pričao velikom društvu. Prikupljao sam podatke, međutim nisam imao pravu osnovu za strip. Onda 2014. godine sam odlučio sudjelovati na natječaju Domovinski rat u stripu i tada sam napravio prvi strip o Hašu sa onime što sam znao. Kada je bila promocija stripa, jedan od suboraca je rekao da je priča drugačija od one  prikazane, tako da je nastao i drugi, prošireni strip. Ova je priča ispričana kroz prizmu Mladena koji sve to objedinjuje, sve branitelje koji su u svom mjestu bili poznati kao gradski frajeri koji su u datom trenutku bez razmišljanja otišli u rat.  Ta priča još uvijek nije završena, kazao je Barinić.

Ovo je prva izložba ove godine u Muzeju Domovinskog rata na Turnju, a pripremaju se i nove aktivnosti.

Želja nam je u ovoj dvorani prikazati sve one recentne izložbe na temu Domovinskog rata, ali i vlastite autorske muzejske izložbe. Ove godine u lipnju slijedi izložba u suradnji sa 110. brigadom povodom 30. obljetnice osnutka, a za listopad povodom obilježavanja najvećeg napada na grad Karlovac otvorit ćemo izložbu u suradnji s Dinkom Neskusilom radnog naslova “30 godina poslije”, kazala je ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić.

Izložbu “Vukovar: HAŠ” otvorio je gradonačelnik Damir Mandić.

-Drago mi je što je ova izložba vezana za Vukovar i izložena ovdje. Karlovac i Vukovar su gradovi prijatelji i to se prijateljstvo oslikava i u ovakvim trenucima. Isto tako, drago mi je što se radi o stripu na kojem je moja generacija odrasla, kazao je Mandić.

Izložba ratnog stripa i ilustracija “Vukovar:HAŠ” financirana je sredstvima grada Karlovca, a može se razgledati do 21.lipnja od utorka do petka od 8 do 18 sati i vikendom od 10 do 18 sati.