Zaokruživanje cijena u karlovačkim restoranima

''Bakica s markama me skoro istukla, tvrdila je da ne znam kako izgledaju euri''

VIŠE IZ RUBRIKE

većina ne zaokružuje

Ima svega… gospodin s novčanicom od tisuću kuna dođe platiti kavu, gospođa s vrećicom cenata od 1 i 2 na stol – pa nek' konobar broji, a jedna starija gospođa je donijela bosanske marke i čudi se sto to nisu euri... Anegdota za anegdotom!

Neki dan smo se raspitivali po našim kafićima koja je cijena kave i je li došlo do zaokruživanja napitka bez kojih mnogi ne mogu zamisliti jutro ili dan, ili cijeli dan… kako tko! Osim kave zanimalo nas je i kakva je situacija s cijenama hrane u našim karlovačkim restoranima. Nasreću, generalni zaključak je da ipak većina ugostitelja ne zaokružuje niti ne povećava cijene. To nam je potvrdila i Lidija Koh Živčić, voditeljica Pizzerie Orca i Caffe bara Oaza koja u svojim objektima također nije dirala cijene.

-S dolaskom nove godine znali smo da nas čeka dodatan stres, pogotovo ovo prijelazno razdoblje, prvih 14 dana nove godine kada možemo plaćati i kunama i eurima. Naše cijene su ostale iste kao i na kraju prošle godine, naravno pretvorene u eure po zakonom određenom fiksnom tečaju. To znači da nismo zaokruživali cijene i sve nam završava na cente i shodno tome smo se dobro i pripremili, na vrijeme opskrbili dovoljnu količinu eura u svim apoenima. Prvih nekoliko dana većina ljudi je plaćala u kunama, dok se sada nađu samo pojedinci koji se "moraju" riješiti kuna do nedjelje, kaže Lidija i čudi se neinformiranosti:

-Zapravo je iznenađujuće koliko su ljudi neinformirani da kune mogu mijenjati još cijelu ovu godinu. Gosti su dosta pažljivi s novom valutom, pogotovo s kovanicama, kao i i mi djelatnici. Treba nam svima malo vremena da se naviknemo i na izgled i na vrijednost pojedine i kovanice i novčanice. Sve to traži i dodatno vrijeme za prebrojavanje kase, pologa, utrška jer imamo dvije valute u kasi, ali još ovih par dana ćemo izdržati, kazala je Lidija.

-Cijene nismo dirali ni krajem godine ni sada, rekla nam je i Dijana Petrić vezano uz Restorane Petrić – Lovački rog i Tempo. Kod nas je došlo do povećanja cijena negdje na jesen, taman tada kad je bilo najgore korigirali smo cijene. Nismo zaokruživali niti cijene u eurima, u Lovačkom rogu ništa, u Tempu smo zaokružili cijene dnevnih obroka (gableca), čisto zato da možemo lakše izvraćati, dok cijene pića i a la carta nismo dirali. Naši restorani su bili na kolektivnom godišnjem odmoru do 9.1. tako da smo mi tek ovaj tjedan krenuli raditi po novom sustavu i moram priznati da su prvi dani dosta dobro prošli zapravo, kaže Dijana.

Gosti su dobro pripremljeni, već su se u tjedan dana navikli, više se plaća u eurima i jako puno karticama, puno više nego prije, a to olakšava onda samu naplatu. Svima nama treba neko vrijeme da se snađemo s tim, uvjetno rečeno ''sitnim novcima'' i to je normalno. Malo ih ''prevrćemo'' i okrećemo dok ne utvrdimo o kojem se iznosu na kovanici radi i to je nešto što nas još uvijek nasmije. U naše objekte nisu dolazili gosti s velikim novčanicama i nismo imali s time problema. Vjerujem da će tako i ostati, optimistično kaže Dijana.

-Mi ovdje u Bistrou King pored Nikole Tesle nismo ništa dizali cijene, niti prije prosinca niti sad naknadno kako je došao euro. Malo je bilo na početku teško snaći se s kovanicama, ali to je i bilo za očekivati, brzo smo se snašli i sve je u redu, kazala nam je Tea Ivanković, suvlasnica ovog restorana.

Pitali smo ih je li u Kingu moguće plaćati karticom na POS uređaju, međutim kod njih nemaju tu opciju, plaća se isključivo gotovinom. Kaže da im pomaže puno aplikacija euro.hr budući da im blagajna pokazuje iznos samo u eurima, tako da još taj mali period dvojnog plaćanja će se svi strpjeti.

-Zaokruživanje je svakako praktičnije, mnogi su kolege zaokružili na višu, ali iako nama to ne ide u korist mi smo odlučili zadržati cijene. Realno, sve je apsolutno poskupjelo, mi smo htjeli biti pristupačni i dostupni ljudima tako da nismo pribjegli povećavanju niti zaokruživanju cijena, kazala je Tea iz Kinga.

Korekcije cijena u restoranu Kvaka doći će ipak na red nakon 15.01., ali samo u smislu da će zaokružiti na bližu okruglu decimalu, što višu, što nižu. Samo da zaokružimo na okrugle cente da nam se ne dešava kao sad da imamo cijene koje završavaju na cent, dva, pet, jer nismo ni do sad imali iznose u lipama, i u kunama su bile zaokružene, objasnila nam je Renata Grubešić, vlasnica ovog restorana sa sjajnom lokacijom.

-Nismo i nećemo zaokruživati samo na eure bez cenata. Troškovi i namirnice su uvelike išli prema gore, ali pričekat ćemo do kraja mjeseca s dizanjem cijena, koje će biti onoliko koliko su poskupjele i namirnice, jedino tako možemo normalno poslovati, što je ionako trenutno na granici održivog, kaže Renata. Što se tiče rada s kovanicama i djelatnicima, trenutno svi moraju nositi naočale jer su sitni centi identični, pa se lako zabune, u šali kaže. Gosti plaćaju svakako, u početku više kunama, sad više eurima i karticom. Znalo je biti svega, gospodin s 1.000,00 kn dođe platiti kavu, gospođa s vrećicom cenata od 1 i 2 – pa nek' konobar broji, a jedna starija gospođa je donijela bosanske marke i čudi se sto to nisu euri... Baka s markama me skoro istukla jer po njenom – ja nemam pojma kako euri izgledaju, završila je svoju priču Renata i za kraj nas dobro nasmijala svojom anegdotom s Kvake.