Unazad dvije godine izmijenili su stolariju, ugradili nove sanitarije i tuš kabine za učenike, nabavili novo domsko vozilo, uveli klimatizaciju i WiFi u prizemlju, uredili novu višenamjensku prostoriju u prizemlju i drugo

Astrid Pavletić: „Jako smo ponosni na brojne aktivnosti koje naši odgajatelji provode s učenicima“

VIŠE IZ RUBRIKE

  O radu Učeničkog doma Karlovac, aktivnostima i investicijama koje su u posljednje vrijeme realizirali, razgovarali smo s ravnateljicom ove ustanove Astrid Pavletić koja je na toj funkciji nešto manje od četiri godine.

   „Svake godine kapaciteti su nam u potpunosti popunjeni“

  Kako ističe Pavletić, ove školske godine (2019./2020.) u Domu imaju smješteno ukupno 152-oje učenika i učenica i to u jednakom broju jednih i drugih.

  -Kapacitet Doma je 152 ležaja i potpunosti smo popunjeni. Svake godine prilikom upisnih radnji ostane puno učenika ispod crte na rang listi koje nismo u mogućnosti primiti, ističe Pavletić.

  Najviše učenika, njih oko 80 posto je, kako navodi, s područja Karlovačke županije i to iz Vojnića, Slunja, Ogulina…Imaju i nekoliko učenika iz Gorskog kotara, Istre, Bjelovara, Cresa, ali i Bosne i Hercegovine...

  Najveći broj učenika u Karlovcu pohađa Medicinsku i Šumarsko i drvodjeljsku školu.

  Što se tiče cijene smještaja, Pavletić kaže kako je nepromijenjena već dugi niz godina. Tako puna cijena smještaja u Domu iznosi 1.260 kuna. Za državljane Hrvatske pola iznosa od 630 kuna plaćaju roditelji odnosno skrbnici, a pola iznosa sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. S druge strane, strani državljani plaćaju ekonomsku cijenu od oko 1.230 kuna.

  Inače, Dom raspolaže sa 28 soba, od trokrevetnih, četverokrevetnih, šesterokrevetnih i dvije osmerokrevetne sobe.

  Iako bi, kako ističe, rado proširili kapacitete, nažalost zgrada je napravljena tako da nemaju tu mogućnost.

  U ustanovi trenutno imaju 24 zaposlena djelatnika.

  Prema riječima ravnateljice, Dom pruža usluge smještaja, prehrane, posebne i izborne programe, pomoć u učenju, preventivne programe, aktivnosti vezane za čuvanje i unapređivanje zdravlja, radionice, suradnju sa svim sudionicima u odgojno-obrazovnom radu…

  -Jako smo ponosni na brojne sportske, radno-tehničke i kulturne aktivnosti koje naši odgajatelji provode s učenicima. Od sporta tu su košarka, nogomet, odbojka, streljaštvo, šah i stolni tenis. Uveli smo ove godine i vježbe razgibavanja, pikado i stolni nogomet. Dio sportskih aktivnosti održava se u prostorijama Doma gdje imamo i vlastitu streljanu, a za drugi dio iznajmljujemo sportsku dvoranu u Šumarskoj školi. Zatim imamo folklornu sekciju, pjevačku sekciju, dramsku, recitatore, foto sekciju, filmsku sekciju, keramičare sa vlastitim kolom i peći, likovnu sekciju, informatičku sekciju u našoj info dvorani, suvremeni ples, maketare i novinare, navodi Pavletić.

   „Pravila propisana Kućnim redom uglavnom se poštuju“

  U Domu postoji i Kućni red kojim je propisano vrijeme buđenja i spavanja, obvezatnog učenja, dolazaka u Dom u večernjim satima, čišćenja soba i zajedničkih prostorija, čuvanja inventara, te ponašanja i komunikacije sa kolegama i djelatnicima Doma. Na upit poštuju li učenici pravila i što se u protivnom događa, Pavletić odgovara:

  -Pravila propisana Kućnim redom se uglavnom poštuju. Ukoliko se dogodi da učenik kasni u Dom, nije došao na obvezatno učenje ili bilo na koji način prekrši propisano pravilo, pozovu se na razgovor i učenik i roditelj te pokušavamo naći zajednički dogovor kako bi se to preveniralo ubuduće. Ključna je dobra i pravovremena komunikacija roditelja i odgajatelja učenika, kao i rad u timu svih nas i dogovori na sjednicama odgajateljskih vijeća.

  Ukoliko se dogovoreno ne ispoštuje, te učenik teže prekrši Kućni red mogu se izreći pedagoške mjere sprečavanja  kao što su opomena odgajatelja, ukor odgojiteljskog vijeća, opomena pred isključenje i isključenje iz Doma. Ove godine, za sada imamo samo nekoliko opomena odgajatelja. Dom ima i pedagoga koji ima posebne programe pomoći učenicima s problemima a ponekad tražimo i stručnu pomoć izvana. Vjerujem da ćemo na kraju školske godine imati jako puno pohvaljenih i nagrađenih učenika, a samo nekoliko izrečenih pedagoških mjera sprečavanja, ističe ravnateljica.

   „Dom je uvijek visoko ocijenjen“

  A na upit kakve su najčešće povratne informacije i reakcije od učenika i njihovih roditelja vezane uz uvjete smještaja u Domu, naglašava kako u ustanovi često provode evaluacije svog rada na razne načine, kod učenika i roditelja.

  -Dom je uvijek visoko ocijenjen, pogotovo što se tiče discipline, higijene, ponuđenim programima i prehranom. Ono što se često navodi kao problem je nedostatak prostora za učenje i zajedničke programe, nedovoljan broj ležaja jer smo prekapacitirani, da smo ponekad prestrogi (pogotovo kod buđenja ujutro), a kao nedostatak ističe se i WiFi u sobama. Dom nema zaposlenog zdravstvenog radnika i kućepazitelje, na što imamo pravo po pedagoškom standardu,  ali nemamo dozvolu nadležnog Ministarstva za zapošljavanje, naglašava.

  Provode niz aktivnosti i projekata

  Pobrojala je i druge značajnije aktivnosti i projekte koje također provode.

  -Učenički dom je već dugi niz godina  organizator sportskih turnira za učeničke  domove u regiji u košarci i stolnom tenisu. U Domu postoji i učenička zadruga s kojom sudjelujemo na raznim izložbama i smotrama, redovito sudjelujemo na svim međužupanijskim  sportskim turnirima, međužupanijskim i državnim domijadama, likovnim susretima Domova, izlažemo u Ziliku, u Radićevoj  ulici, radimo priredbe u Domu za Božić, maškare, maturante, sudjelujemo s našim sviračima i pjevačima već godinama na hrvatskom tjednu kulture u Budimpešti…pobrojava.

  Dodaje i kako su prije nekoliko godina postali partneri u više projekata a to su: projekt za Centar izvrsnosti u Karlovcu, međunarodni projekt Maškare u Rijeci, Otisnuti pokreti, Klikni za sigurnost, Na drugi pogled, Story telling, Advent u Karlovcu, sv. Nikola u Karlovcu, Likovna kolonija u Celju.

  -Od novih naših projekata posebno bih izdvojila naš međunarodni eTwinning projekt „Proljeće u Karlovcu“ koji će se održati 24. travnja ove godine u Gradskom kazalištu „Zorin dom“. Projekt će biti realiziran s našim partnerima iz više učeničkih domova u Zagrebu, Rijeci, Puli, Muzičkom školom u Subotici i FA „Matija Gubec“, a čekamo rezultate natječaja Ministarstva kulture.

  Ove godine smo prvi put povukli sredstva iz EU fondova za Erasmus+ mobilnost za projekt ravnatelja škola i domova po nazivom  „Vođenje odgojno-obrazovne ustanove“, navodi Pavletić.

  Noćenje s doručkom za grupe za vrijeme školskih praznika

  Prije dvije godine ovaj Učenički dom registrirao je sporednu djelatnost i to noćenje s doručkom za grupe za vrijeme školskih praznika.

  -Ugošćujemo naše stalne goste iz Glazbene škole, Međunarodnog festivala folklora, gradske postrojbe, zatim razne sportske klubove, igrače nogometnih turnira, goste iz Hrvatske gimnazije u Budimpešti, filmaše i druge.

  Na taj način imamo i vlastite prihode koje zajedno s viškovima iz prethodnih godina konstantno ulažemo u obnovu Doma, te poboljšanje standarda življenja u Domu. Tako bih unazad dvije godine izdvojila izmjenu stolarije, nove sanitarije i tuš kabine za učenike, novo domsko vozilo, klimatizaciju i WiFi u prizemlju, novu višenamjensku prostoriju u prizemlju, obnovu profesionalnih aparata u kuhinji i vešeraju, a ove godine uređujemo i domsko dvorište, izjavila je Pavletić.

   A kako su smještajem i uslugama zadovoljni učenici?

  Učenice Nikolina Anušić i Anamarija Bogović koje smo zatekle u Domu otkrile su nam kako su zadovoljne smještajem i sadržajima koji im se nude.

  Tako Nikolina Anušić, učenica 3. razreda Medicinske škole kaže kako dolazi iz Ogulina i već tri godine je smještena u ovom Domu.

  -Odmah kada sam došla bilo mi je sve pomalo novo i čudno, nova okolina, soba koju moram dijeliti s novim i nepoznatim ljudima. Ali evo treća godina je u tijeku, navikla sam se i sasvim sam zadovoljna ovdje. Kako dolaze nove generacije, tako i njima pomažemo da se što prije prilagode, ističe.

  Kaže i kako imaju puno sekcija, izbornih programa i novu prostoriju u kojoj mogu provoditi dosta slobodnih aktivnosti. Osobno ide na foto sekciju, jer kako navodi, zbog nastave i prakse za ništa drugo ni nema dovoljno vremena.

  Zadovoljna je i prehranom.

  -Što se tiče prehrane, za doručak imamo što god želimo, a i ostalim obrocima sam zadovoljna, poručuje.

  Jedino čega se strogo moraju pridržavati je kaže povratak izvana do 21.30 sati, ali i na to su se privikli.

  Anamarija Bogović, učenica 2. razreda Medicinske škole inače je iz Slunja.

  U Domu je dvije godine i na početku joj je isto bilo neobično i novo, ali se kako ističe, brzo priviknula.

  -Sviđa mi se ovdje i zadovoljna sam uvjetima u Domu. Svi koji žele učiti u miru i da im nitko ne smeta imaju prostorije gdje im je to omogućeno. Imamo i televizor, te u slobodno vrijeme možemo pogledati sve što nas zanima, odnosno možemo se osjećati  kod kuće, napominje.

  Zadovoljna je i s kolegama i prijateljima koje je stekla, a kaže i kako u Domu ima i rađanja simpatija i zaljubljivanja…Što se pak tiče djelatnika Doma na čelu s ravnateljicom, naglašava kako se svi prema učenicima dobro i prijateljski odnose. Također, sviđa joj se i raznolika prehrana, a budući se stalno nešto novo oprema i uređuje, zadovoljna je sa novim sadržajima i ugođajima u Domu…

  „Nudimo svakodnevno tople i zdrave obroke i meso s hrvatskih farmi“

  U ovom Domu učenici u sklopu obroka svakodnevno dobivaju juhu, a dva puta tjedno i varivo, te su jedni od rijetkih ovakvih ustanova koje nemaju suhi obrok.

  Kako ističe Pavletić, svakodnevno, 24 sata dnevno imaju na raspolaganju šest vrsta sokova, nekoliko vrsta svježeg i sušenog voća, više od 10 vrsta čajeva…Imaju individualni pristup prehrani, tako da nude posebno prehranu za vegetarijance, za alergične, za one koji ne jedu svinjetinu, a za one koji jedu meso nabavljaju ga s hrvatskih farmi…Svakodnevno učenici za doručak imaju na raspolaganju švedski stol pa po izboru biraju razne namaze, ječmene i zobene kaše i drugo. (sl)

  Foto: (ič)