Prvi Karlovački

Aquatika sudjelovala na online konferenciji Svjetske mreže muzeja voda

Autor: Marta Marinović

26.01.2021

Karlovac

Aquatika je sudjelovala na međunarodnoj online konferenciji Svjetske mreže muzeja voda (Global Network of Water Museums) te stala uz bok najpoznatijim svjetskim muzejima i interpretacijskim centrima te vrste.

Zbog COVID-19 epidemije konferencija koja se trebala održati u svibnju 2020. u Kini je bila otkazana. Stoga je po prvi puta organizirana online konferencija sa preko 50 muzeja iz cijelog svijeta.

Aquatika nije samo sudjelovala, nego je u sklopu dijeljenja dobrih praksi voditeljica marketinga Ivana Kaleb Vuletić prezentirala utjecaj COVID-19 epidemije na poslovanje Aquatike prošle godine te  kako se Aquatika nosila s time, odnosno koje su sve alate i mjere uveli kako bi prilagodili poslovanje u epidemiji. Između ostalog, naglasak je bio na uvedenim digitalnim sadržajima kao što su: virtualna šetnja kroz akvarij, zatim audio vodič kroz akvarijski postav te live stream velikog akvarija.

Uz dijeljenje dobrih praksi i ideja kako se nositi sa otežanim poslovanjem, također je prezentirano drugo izdanje natječaja za mlade Svjetske mreže muzeja voda pod nazivom „Voda koju želimo“ („The water we want“). Ishod ovog natječaja je online izložba radova iz cijelog svijeta sa snažnom porukom mladih u smislu kakvo vodeno naslijeđe žele, odnosno ne žele. Više o ovom natječaju možete pronaći na web stranici Aquatike: https://www.aquariumkarlovac.com/drugo-izdanje-natjecaja-svjetske-mreze-muzeja-voda/.

Uz edukativnu funkciju i izniman značaj za očuvanje podvodnog svijeta hrvatskih rijeka, Aquatika sudjeluje sa vodećim akterima koji na svjetskoj razini imaju ključnu ulogu u obrazovanju i podizanju svijesti o različitim pitanjima vezanima uz vodu.

Podsjetimo, Svjetska mreža muzeja voda osnovana je kao inicijativa za stvaranje sinergija unutar UNESCO-ovog međunarodnog hidrološkog programa. Svoje djelovanje udruženje usmjerava boljoj koordinaciji komunikacijskih i obrazovnih aktivnosti muzeja i sličnih ustanova koje se bave temom vode. Nadalje, bavi se pitanjima i izazovima uzrokovanih klimatskim promjenama poput sve veće nestašice i zagađenja voda, iscrpljivanja resursa, otapanja ledenjaka, nastanka poplava te očuvanja prirodnih staništa.

Članstvo u udruženju Svjetske mreže muzeja voda još je jedno u nizu priznanja za dosadašnje djelovanje Aquatike. Podsjetimo, Aquatika je ponosna vlasnica brojnih nagrada i priznanja: nagrada „Održivi turizam“ za izniman doprinos očuvanju prirode i okoliša, dvije prestižne A+Awards nagrade u kategoriji Architecture + Landscape, prvo mjesto u kategoriji „Nacionalni projekti“ na Bled Water Festivalu te nagrada „Plavi cvijet pristupačnosti“ za 2017. Uz navedeno, Aquatiku krasi i titula drugog najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Hrvatskoj te priznanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji Odnosi s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

O važnosti i ulozi karlovačkog slatkovodnog akvarija svjedoči podatak da je Europska unija podržala njegovo sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Projekt slatkovodnog akvarija Aquatike jedan je od najuspješnijih projekata Grada Karlovca. EU je za realizaciju projekta osigurala iznos od 36.222.282,45 kuna, a ukupna vrijednost projekta bila je 36.691.939,25 kuna.