Una je zajednički resurs i rijeka Hrvatske i Bosne, iako granična treba spajati smatra direktor NP Una Amarildo Mulić

Aquatika i NP Una potpisali sporazum o suradnji

VIŠE IZ RUBRIKE

  Javna ustanova Aquatika i Nacionalni park Una iz Bihaća potpisali su danas sporazum o suradnji. To je zapravo formalizacija suradnje koja je već započela, a ustanove s obje strane granice nadaju se da će uroditi plodovima i po pitanju turizma, znanstvenog rada, ali i kroz zajedničke projekte.
  - U okviru ovog Sporazuma mi ćemo danas dogovoriti zajedničku promociju i suradnju na različitim projektnim aktivnostima obje ustanove. Ovo je jedan veliki korak za Aquatiku zato jer je to prvi međunarodni sporazum kojeg Aquatika samostalno potpisuje, naglasila je uvodno ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš.
  - Istaknula bih da su u toj suradnji najvažnije tri točke, a to su zajednički projekti u području međusobne promocije, zajednički projekti u području znanosti i istraživanja, a naročito ribljih vrsta koje obitavaju u Uni, te zajednička promocija na razvoju turizma obje regije i vjerujem da ćemo zajedno ostvariti i povećane posjete, dodala je ravnateljica Aquatike.
  Direktor Nacionalnog parka Una, Amarildo Mulić napomenuo je da je uva suradnja, ali i povezivanje turističkih destinacija dvije susjedne regije, ali i Hrvatske i Bosne na neki način prirodan slijed.
  - Možemo reći da ovo prirodni slijed koji od davnina veže naše krajeve, pogotovo Bihać i Bosansku krajinu s Banijom i Kordunom, odnosno Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i rijeka Una koja je naš zajednički resurs, naša zajednička rijeka, koja je velikom dijelu i granična rijeka. Međutim, smatramo da rijeke povezuju i trebaju povezivati ljude i ovo je naš jedan doprinos kojim želimo pokazati da smo spremni za suradnju, ali i isto tako da se povezujemo u različitim područjima, pogotovo kad je u pitanju zaštita prirode i naravno stvaranje ambijenta za održivi razvoj, kazao je Mulić.
  NP Una osnovan je 2008. godine i jedan od najmlađih u Bosni i Hercegovini, ali i u Europi, od njega je mlađi jedino novoosnovani NP Drina, koji je osnovan prošle godine. Prostire se na 19.800 hektara i obiluje mnogobrojnim prirodnim vrijednostima, ali i kulturno povijesnim znamenitostima.(kb)

  Foto: Dinko Neskusil