Osim odljevaka ljudskih kostiju, na izložbi se mogu vidjeti i originalni fosili kostiju spiljskog medvjeda, nosoroga i vunastog mamuta stare oko 125.000 godina

Aquatika do kraja školske godine nudi atraktivnu izložbu „Krapinski pračovjek“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Oni koji su u Noći muzeja posjetili Aquatiku mogli su vidjeti gostujuću izložbu „Krapinski pračovjek“ Muzeja krapinskih neandertalaca koji ove godine slavi deset godina rada. Karlovac ima priliku biti dio obilježavanja te obljetnice.

  Naime, Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najposjećenijih muzeja u ovom dijelu Europe. Lokalitet „Hušnjakovo“ kroz godine je dobivao različite stupnjeve zaštite, a od 2016. godine nosi oznaku Europske baštine kao lokalitet od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe.

  Na izložbi u Aquatici predstavljen je dio bogatog fundusa, jer Muzej krapinskih neandertalaca ima najveću zbirku fosilnih kostiju i kamenog oruđa na svijetu. Naravno da je dio izložbe posvećen i Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, koji je otkrio ovo nalazište. Izložene su i lutke, prikaz krapinskog pračovjeka kako su ga svi malo stariji mogli vidjeti u povijesnim knjigama, ali i dio suvremenog postava Muzeja, gdje su davni stanovnici Hušnjakova kod Krapine zapravo sličniji nama.

  Osim odljevaka ljudskih kostiju, na izložbi se mogu vidjeti i originalni fosili kostiju spiljskog medvjeda, nosoroga i vunastog mamuta stare oko 125.000 godina. Izložena je i replika ogrlice pronađene na jednom od najznačajnijih svjetskih nalazišta neandertalaca, a koja je njezina priča može se saznati na izložbi. Dio izložbe je interaktivan kroz koji se posjetitelji mogu bolje upoznati s postavom u krapinskom muzeju.

  Od Ivane Kaleb Vuletić, voditeljice marketinga u Aquatici smo saznali da su u sklopu gostovanja ove izložbe planirane i druge edukativne aktivnosti.

  -Izložba će biti do kraja školske godine, dakle do 15. lipnja. Sve školske skupine koje posjete Aquatiku uz obavezno stručno vođenje kroz akvarij, vodiči će provesti i kroz ovaj dio izložbe i objasniti o čemu se radi i što mogu vidjeti. Osim toga ćemo organizirati radionice za naše karlovačke škole. Bit će uključeni peti razredi jer učenici upravo u petom razredu obrađuju iz povijesti gradivo iz prethistorije, kazala je Kaleb Vuletić.

  Karlovački će osnovci imati priliku ne samo iz knjiga nego i „praktično“ učiti o neandertalcima, a voditelji iz krapinskog muzeja pripremili su im zanimljive teme.

  -U dogovoru s Muzejom krapinskih neandertalaca smo dogovorili radionice o dvije teme. Prva će biti prapovijesna izrada torbica, a druga radionica će biti o životinjama u vremenu neandertalaca. Na prvoj će radionici sudionici izrađivati torbice bez modernih pomagala, što će djeci biti interesantno. Naime, koristit će se alatima iz tog vremena, drvenim iglama, kamenim  alatkama i rafijom te će od umjetne kože i krzna izrađivati torbice. Na drugoj će radionici učiti o životinjama koje su živjele prije 125.000 godina, od kojih su neke bile na jelovniku neandertalaca.  

  Radionice će biti održane 9. travnja, a zbog ograničenog broja sudionika, sudjelovat će učenici iz četiri škole, Turanj, Švarča, Grabrik i „Dragojla Jarnević“. (kb)

  Foto: Dinko Neskusil