Prvi Karlovački

Aplikacija “Stop COVID-19” nema geolokacije, nije uključena mogućnost praćenja, privatni podaci su zaštićeni

Autor: Renata Benković

27.07.2020

Koronavirus

Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike. Ova aplikacija ne prati određene lokacija već je usmjerena praćenju kontakata

U Ministarstvu zdravstva održano je predstavljanje aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom -Stop COVID-19. Mobilnu aplikaciju predstavili su ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić, javlja N1.

Ova aplikacija ne prati određene lokacija već je usmjerena praćenju kontakata. 15.travnja, sve zemlje članice donijele su zajednički paket alata na temu mobilne aplikacije za praćenje kontakata, pozitivno mišljenje je dao i EU odbor za zaštitu podataka. Na europskom nivou, 15. srpnja, donesena je provedbena odluka, nismo u zaostatku za ostalim zemljama. Desetak članica je lansiralo aplikaciju. Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, rekao je Beroš.

Aplikacija je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo privremene i anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima, dodao je.

Bilić je pojasnio kako radi aplikacija: koristi bluetooth, u svrhu zaštite podataka mobiteli izmjenjuju takozvane ključeve, svi zapisi o ostvarenim kontaktima dva mobitela zabilježeni su isključivo u dva uređaja. Razmjenjuju se ključevi, ne traže se osobni podaci.

Kada se netko od korisnika razboli, na dobrovoljnoj bazi je potrebno obavijestiti korisnike, na anonimnoj bazi biste dobili informaciju da ste u određenom razdoblju bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Da bi izbjegli zloupotrebu, da se ta opcija aktivira, potrebno je upisati kod koji vam na raspolaganje daje liječnik ili epidemiolog nakon što s njim obavite razgovor.

-U dogovoru s kolegama kompletan kod aplikacije bit će objavljen kao open source kod. U slučaju da se netko zarazi, kada je potrebno upisati kod koji ste dobili od liječnika, računamo na savjest građana da tu informaciju žele podijeliti, svi koji su bili u kontaktu na svom uređaju vide obavijest i tri razine informacija, što se preporučuje i kako dalje postupati kao osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim, kaže Bilić. Beroš je ponovio da je riječ o primjeni mogućnosti detektiranja kontakata bluetooth tehnologijom, nema geolokacije, nije uključena mogućnost praćenja, privatni podaci su zaštićeni.