Prvi Karlovački

Antonio Gojak: “Moj cilj u mačevanju je olimpijska medalja”

Autor: Branko Obradović

17.05.2020

Sport

Razgovor: Mačevaoc Antonio Gojak i trener Mačevalačkog kluba "Karlovac" Krešimir Profozić

Mačevalački klub “Karlovac” u protekla dva mjeseca bio je u stanju mirovanja, kao i svi  ostali sportski kolektivi. Po uputama trenera Krešimira Profozića članovi kluba trenirali su kod kuće. Prema najavama Nacionalnog stožera civilne zaštite od 18. svibnja moći će se početi trenirati, a svi članovi kluba to jedva čekaju. Najbolji karlovački mačevaoc Antonio Gojak radio je po posebnom programu u svojoj kućnoj teretani. Razgovarali smo s trenerom Krešimirom Profozićem i Antoniom Gojakom o trenutnoj situaciji u klubu, odgođenim natjecanjima i planovima za budućnost. U ovoj pauzi Krešimir Profozić dobio je i službenu pismenu potvrdu od Hrvatskog mačevalačkog saveza da je trener reprezentacije Hrvatske za sve uzraste u ženskoj i muškoj konkurenciji za disciplinu floret.

-Sada je to i službeno, sada imam sve papire. To je veliko priznanje za mene, ali i za klub i za karlovačko mačevanje. Ne znam koliko je bilo u Karlovcu trenera nacionalne reprezentacije, pogotovo u seniorskom sportu. U svakom slučaju nije došlo od jučer, nije došlo preko noći, došlo je nakon deset godina napornog rada i truda. Krenulo se od nule, a zadnjih pet godina išao sam s reprezentacijom na svako veće natjecanje u Europi i svijetu, tako da nije to od jučer, ali je lijepo da je sada službeno, kazao je Profozić.

Antonio Gojak u vrhu je hrvatskog mačevanja, a već nekoliko godina nastupa i u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U ovoj pauzi trenirao je kod kuće, ali nedostaju mu natjecanja.

-Više od dva mjeseca sam bez mačevanja i natjecanja. Mačevanja nije bilo, ali sam odrađivao treninge fizičke pripreme i eksplozivnosti. U teretani u kući imam sve što je potrebno za rad, pa i lutku za pikanje. Koliko sam izgubio i da li sam uopće što izgubio vidjet ćemo kada počnu natjecanja. Što se tiče snage i eksplozivnosti mislim da sam u tome bolji, jer sam se puno više orijentirao na to. Gledam snimke borbi drugih mačevaoca, to svakodnevno radim, a sada sam imao i više vremena da se bavim time. Kod seniora u svjetskoj konkurenciji nema slabih protivnika, svi su zahtjevni, nema onih koji se mogu lako dobiti. Svakog protivnika treba dobro procijeniti i znati se nositi s njim. Svaki protivnik je opasan, postalo je prezahtjevno, istaknuo je Antonio Gojak.

Trener Krešimir Profozić smatra da je u svjetskom seniorskom mačevanju konkurencija izuzetno velika i vrlo jaka.

-Konkurencija je strašna, mi smo jedini borilački sport, koji nema težinske kategorije. Sportaši visoki 2,10 i teški 120 kilograma bore se zajedno s onima od 1,65 i 65 kg težine. Na natjecanjima Svjetskog kupa i Grand prix-a nema ispod 200 natjecatelja, samo više. Vrlo je teško i zahtjevno na takvim velikim natjecanjima. Za prvo mjesto treba izboriti 13 do 14 pobjeda protiv različitih vrsti protivnika, a svaki ima svoje specifičnosti. Treba izdržati trinaest, četrnaest borbi u jednom danu. Dosta je zahtjevno što se tiče koncentracije, svaki protivnik ima nešto na što treba obratiti pažnju. U nekim borilačkim sportovima natjecatelji imaju dnevno dvije do tri borbe na velikim natjecanjima, a u mačevanju se moraš fokusirati na protivnika čak i do petnaest puta u jednom danu, tako da nije lako, rekao je trener Krešimir Profozić.

Antonio Gojak nastupio je na velikim svjetskim i europskim natjecanjima i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji i morao se prilagođavati raznim protivnicima.

-Pokušavam se prilagoditi svakom protivniku, a najviše problema stvaraju mi protivnici, koji su dosta viši od mene, 20 cm i više. Teško je doći do njih, prilagođavam se i sve sam bolji u tome. Moje prvo Svjetsko seniorsko prvenstvo bilo je u Kini, to je baš bilo nešto posebno. Došao sam među borce, koje sam do tada gledao na you tube-u, tada sam ih vidio uživo i borio se protiv njih, bio je to poseban osjećaj. Ušao sam tada među sto najboljih, ostvario sam dvije pobjedu u kolu i još jednu u eliminacijama, imao sam ukupno tri pobjede. Bilo je to veliko iskustvo, jer sam kao junior nastupio među seniorima. Moram reći da sam uvijek na natjecanjima osim u svojoj kategoriji nastupao i u starijoj kategoriji, još od dvanaeste godine, kada sam nastupio u konkurenciji natjecatelja od četrnaest godina, kazao je Gojak.

Trener Krešimir Profozić smatra da je dobro da natjecatelji osim u svojoj kategoriji na natjecanjima nastupaju i u starijoj konkurenciji, jer tako mogu steći važno iskustvo.

-To je nepisano pravilo u klubu da natjecatelj kada nastupa u svojoj kategoriji, uvijek ide i u višu kategoriju, da zna što ga čeka, da vidi kakva je konkurenciji, a da ga to malo i spusti na zemlju. Ako je u svojoj kategoriji broj jedan u Hrvatskoj, da vidi da u starijoj kategoriji nije najbolji. Zato pazimo da se natjecatelji bore i u višoj kategoriji, istaknuo je Profozić.

Antonio Gojak nastupio je na svim velikim svjetskim natjecanjima, a još mu nedostaje nastup na Olimpijskim igrama.

-Ja bih iskreno volio da mogu konkurirati već za Olimpijske igre u Tokiju, ali ipak se fokusiram na sljedeće Olimpijske igre u Parizu, tada ću imati 24 godine i bit ću spreman. Nadam se da ću nastaviti putem olimpijca Bojana Jovanovića, koji je nastupio u Londonu. Petar Fileš je trenutno bolji od mene, ali polako ga stižem, napomenuo je Gojak

Trener Profozić istaknuo je da je Antonio Gojak vrhunski potencijal i da može biti bolji i od Bojana Jovanovića i od Petra Fileša.

-Ja sam odavno sjeo za stol s roditeljima Antonia Gojaka i prije nego što je bio kadet, tada smo razgovarali i puno toga dogovorili. On je vrhunski potencijal, radi puno, radi kvalitetno i ja mislim da nam se samo nebo granica. Nas je puno kočilo, što prije deset godina, kada je on počeo trenirati, nisam ni ja puno znao, bio sam bez ikakvog iskustva. Danas djeca kada dođu u klub puno naprednije rade, nego što smo radili prije deset godina, kada je Antonio došao u klub. Tako da sve to što je napravio, on je to napravio s jednim deficitom mog trenerskog neznanja za taj specifični sport u kojem sam se tada našao. Uz sve to mislim da je on veliki potencijal i fizički, tehnički i taktički ili na bilo kojoj drugoj razini. On će s vremenom samo napredovati. Imali smo u posljednjih nekoliko godina niz problema. Bila je ona prometna nesreća s reprezentacijom, tada je bio šest mjeseci bez treninga, pa je prošle godine bila neka bolest i dva, tri mjeseca nije mogao raditi. To sve uzelo svoj danak, ali što se tiče potencijala, on je po meni u Hrvatskoj najveći seniorski potencijal. Petar Fileš bio je najbolji u svojoj posljednjoj juniorskoj godini i prva seniorska bila mu je jako dobra. Sada je došlo do stagnacije, ne znam točno zbog čega, možda zbog pretreniranosti i zasićenja sportom, iako je na zadnja dva turnira bio drugi. Za mene je Antonio veći potencijal od njega, po meni broj jedan u Hrvatskoj, kazao je Krešimir Profozić.

Antonio Gojak voli reći da je slučajno ušao u mačevanje s devet godina, ostao je do danas i nije mu žao, a pred njim je još puno godina sportske karijere.

-Sasvim slučajno sam ušao u mačevanje, tata je vidio plakat, nazvao me i rekao da li bi htio trenirati taj sport. Nešto sam htio trenirati, a nisam se mogao odlučiti, imao sam tada devet godina i rekao sam tati može. Krenuo sam i ostao do danas. Moja je preporuka djeci i mladeži da se bave mačevanjem, jer je to specifičan sport, puno toga se razvija, treba razmišljati, razvija se brzina i snaga, cijelo tijelo uključeno je u sport. Definitivno svima preporučujem mačevanje. Nije lako, kondicija mora biti jako dobra, bez kondicije ne može se ništa napraviti, rekao je Gojak.

Trener Profozić slaže se s Gojakom da je kondicija izuzetno važna, jer bez kondicije mačevaoc nije konkurentan.

-Mi znamo reći da su najvažnije noge, jer su one te koje te nose, ne samo da te nose već je važna i brzina nogu. Nakon toga bitna je ruka, koja mora biti duplo brža od nogu, znači ruka radi sama za sebe i onda tu dolazi glava, koja mora biti brža od svega. Što je tu bitnije, kondicija ili tehnika. Bez kondicije apsolutno nisi konkurentan, ako samo jednom hvataš zrak, gotovo je, protivnik će te napiknuti. Nikakva ti tehnika ne može pomoći, ako nisi kondicijski dobro spreman. Ako su dva borca kondicijski jednako spremna, onda odlučuje tehnika, pojasnio je Profozić.

U dosadašnjem tijeku karijere Antonio Gojak borio se protiv najboljih svjetskih mačevaoca, a s nekima od njih je i zajednički trenirao u raznim kampovima.

-Mogu reći da sam ravnopravan s njima, nema tu velike razlike. Možda neki koji su stariji, pa imaju više iskustva, ali to nije neka prednost, da im ne mogu ništa. Na Grand Prixu u Torinu izgubio sam od Rusa, koji je svjetski prvak, s 5:2, a dva put sam vodio, s 1:0 i 2:1. Tu se radi o nijansama, to je vrhunski sport, kazao je Gojak.

U mačevanju sezona počinje u rujnu i završava u lipnju. Krešimir Profozić smatra da do rujna neće biti natjecanja niti u Hrvatskoj, niti na međunarodnoj razini.

-Mislim da u našem sportu neće biti natjecanja do rujna. Državno prvenstvo, koje je trebalo biti održano u svibnju, bit će organizirano u rujnu. Na svjetskoj razini rekli su neće biti ništa do 1. lipnja, a tada je trebalo biti održano u Češkoj Europsko prvenstvo do 23 godine, a bilo je u planu da na tom natjecanju nastupi i Antonio Gojak. No, odgođeno je i to natjecanje, a kao što znamo odgođene su i Olimpijske igre u Tokiju za iduću godinu. Tako da je mačevalačka sezona u biti gotova. Naš kalendar i inače predviđa da sezona završava u lipnju, samo se u srpnju održava Svjetsko seniorsko prvenstvo, ali ne u godini kada su Olimpijske igre. Tako da to natjecanje nije ni planirano ove godine. U principu je naša sezona gotova, istaknuo je Krešimir Profozić.

Mačevaoci, kao i većina sportaša, još nisu ušli u dvorane i još nisu počeli s treninzima. Prema najnovijim preporukama Nacionalnog stožera treninzi bi trebali početi 18. svibnja.

-Nismo još ušli u dvoranu, znam da je Karlovačka sportska zajednica poslala zamolbu prema Stožeru crvene zaštite za početak treniranja, ali je to odbijeno. Prema novim informacijama moći ćemo početi s treninzima za sve uzraste u ponedjeljak, 18. svibnja. Članovi kluba trenirali su kod kuće, dobili su od kluba osnovne sprave za rad, medicinke, utege, vijače i jastučiće za pikanje. Tako da su u principu mogli kod kuće održavati fizičku spremu, a imali su kod kuće i oružje. Tko je htio raditi, mogao je puno toga napraviti kod kuće. Nije to isto kao rad u dvorani, ali nadam se da su radili sve ovo vrijeme. Došlo je lijepo vrijeme, pa ćemo tijekom ljeta trenirati u prirodi. Mi već pet godina imamo u Karlovcu ljetni kamp, gdje su prije dolazili samo hrvatski reprezentativci, a zatim su počeli dolaziti i mačevaoci iz drugih država. Planirali smo i ove godine kamp u kolovozu, a najavili su se sportaši iz Rumunjske, Nizozemske, Velike Britanije, Češke i Slovenije. Vidjet ćemo hoće li što biti od toga. Jako nam puno znači da tijekom ljeta možemo trenirati u prirodi, jer su školske dvorane preko ljeta zatvorene, a mi nemamo svoju dvoranu, rekao je Profozić.

Najbolji karlovački mačevaoc reprezentativac Antonio Gojak jedva čeka početak pravih treninga i prva natjecanja.

-Željan sam natjecanja, jer već dugo nije bilo ništa. Što se tiče mog cilja u mačevanju, zacrtao sam si da je to olimpijska medalja, nije važno kojeg sjaja, glavno da je medalja. Ako dođem na Olimpijske igre, onda je u redu da uzmem medalju, ambiciozno je istaknuo Antonio Gojak svoj sportski cilj.

Trener Profozić najavio je da će se Antonio Gojak tijekom ljeta pripremati za novu sezonu, koja počinje u rujnu, a bitno je da spreman dočeka prva natjecanja.

-Od iduće godine Antonio neće biti više junior, već će nastupati samo u seniorskoj konkurenciji. Bit će manje napornih putovanja i manje pritiska. Od 1. siječnja počeli smo s njim raditi četverogodišnji olimpijski ciklus do idućih igara. On ima svoj zaseban program i radi drugačije od drugih članova kluba. Antonio ima više natjecanja od drugih članova kluba, kazao je Profozić.

Branko Obradović