Tribina

Antibiotici - čudesni lijekovi u izumiranju

VIŠE IZ RUBRIKE

Osvješćivanje građana

Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima

Antibiotici - čudesni lijekovi u izumiranju naziv je tribine koju je povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima koji se obilježava od 18. do 24. studenog i Europskog dana svjesnosti o antibioticima, danas organizirao Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Predavačice su bile voditeljica službe za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Tamara Marković, spec. mikrobiologije parazitologije i zamjenica ravnatelja navedene ustanove, Jelica Magdić, spec. mikrobiologije i parazitologije, a tribini su pored predstavnika Karlovačke županije na čelu s dožupanicom Vesnom Hajsan Dolinar, prisustvovali i učenici karlovačke Gimnazije i Medicinske škole.

-Sve svjetske političke i zdravstvene organizacije osviještene su o tome koliko je antimikrobna rezistencija značajan problem u 21. stoljeću i kako se svi moramo uključiti u borbu protiv širenja rezistencije. Jedan od koraka je i podizanje svjesnosti među građanima o tom problemu koji iz godine u godinu postaje sve veći, ali smatra se da građani još nisu u tolikoj mjeri o tome osviješteni pa trebamo raditi na tome. Antibiotike još uvijek koristimo, oni djeluju i nije da su izumrli, ali čitava društva moraju raditi na otkrivanju novih antibiotika sa doista novim načinima djelovanja jer takvih nema već jedno tridesetak godina, istaknula je Tamara Marković odavši kako se pored antibiotika radi i na nekim drugim alternativama u smislu terapije monoklonalnim protutijelima, fagima, bakteriocinima, nano česticama i na još nekim drugim mogućnostima.