Istraživanja u sklopu projekta Aglomeracije

Analize potvrdile: Drvena cesta u Samostanskoj datira iz vremena gradnje Velike vojarne početkom 18. stoljeća

VIŠE IZ RUBRIKE

Arheologija

Stari drveni kanalizacijski kanali pronađeni su u Haulikovoj i Radićevoj

Važni arheološki nalazi pronađeni su u devet ulica koje su obuhvaćene projektom Aglomeracije. Što je sve pronađeno i što su pokazale analize nalaza bila je tema današnje konferencije za novinare.

-Dosadašnja istraživanja u Zvijezdi već smo podijelili na izložbi „Vrata Zvijezde“. Istraživanja se nastavljaju iz godine u godinu i naša saznanja su sve bogatija. Često ono što ostaje zabilježeno u nekim povijesnim kronikama i što nalazimo u starim nacrtima nalazi potvrdu ovdje na terenu. Naravno, nikad ta dokumentacija nije toliko iscrpna da ne bi bilo i nekakvih iznenađenja. Da ne bismo, kad krenemo istraživati i kad malo razgrnemo gornje slojeve grada Karlovca, saznali nešto novo. Kad smo saznali nešto više o tome kako se kroz vrata Karlovca prolazilo mislim da su sada najzanimljivija saznanja o nekadašnjim ulicama, putevima i sustavima kanalizacije, rekao je uvodno v. d. ravnatelja Muzeja grada Karlovca Igor Čulig.

Kustosica Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovca Matea Galetić iznijela je rezultate istraživanja nalaza stare drvene ceste u Samostanskoj ulici.

-Nadali smo se da će drvena cesta biti sačuvana u cijelom perimetru ulice. Nažalost, nije, nego do negdje polovice. Istraživanjima smo detektirali 57 drvenih trupaca koji u činili cestu i koji su u dužini od tri do i tri pol metra s promjerom od 20-ak centimetara. Analize su pokazale da se radi o hrastovini. Pronađeni su i ležeći trupci koji su činili hodnu površinu, a osim toga bilo je i vertikalnih trupaca koji su držali samu konstrukciju. Ono što nam je bilo interesantno cestu je držalo rubno drvo, kao što primjerice rubni kamen, opisala je Galetić.

Iako su takve ceste poznate od mlađeg kamenog doba i ostale su sačuvane primjerice u Engleskoj prvenstveno u močvarnom tlu, karlovačka drvene cesta ipak ne datira tako daleko napomenula je kustosica. Arheolozi su se, naime, nadali da potiče barem iz prvih dana karlovačke tvrđave, međutim analiza je pokaza da ipak nije tako.

-Analize su pokazale da su trupci srušeni, odnosno da je posljednja godina koja je na godinama uspješno prebrojana 1716. i vrlo vjerojatno je u nekom kraćem periodu cesta i napravljena. Budući da znamo da je Velika vojarna do 1752. godine sagrađena i to je otprilike taj neki period građenja ceste. Datum možda nije baš onaj najraniji kojem smo se nadali, ali i sam početak 18. stoljeća je jako dobar. To je druga takva cesta pronađena u Hrvatskoj, jedna je pronađena u Koprivnici i otprilike je jednake starosti kao i karlovačka, istaknula je Matea Galetić.

Istraživanja su provedena na Biotehnološkom fakultetu u Ljubljani u suradnji sa Šumarski fakultetom iz Zagreba koji su prikupili uzorke. Ostale analize su obavljene u Mađarskoj u Debrecenu i radio-karbonska analiza je potvrdila da je cesta građena početkom 18. stoljeća.

Cesta nije jedini nalaz pa je Galetić izdvojila što je još pronađeno tijekom radova u Zvijezdi.

-Izdvojila bih drveni kanal koji je pronađen u Haulikovoj ulici, koji se nastavlja i u Šimunićevoj ulici i isti kanal je pronađen i u Radićevoj ulici. Ti nalazi nam potvrđuju da je Karlovac doista u svom početku imao drvenu kanalizaciju koja je kasnije obnavljana i dorađivana kanalima od opeke što vidimo na starim nacrtima, ali isto tako i na terenu.  

Rezultati istraživanja pristigli su i za arheološke nalaze u Križanićevoj ulici.

-Tamo se istraživao kanalizacijski ispust. Naime, na nacrtima vidio da su bila dva glavna kanalizacijska voda, jedan je išao kroz Kraševu ulicu, drugi je išao kroz Radićevu ulicu i oni su se spajali, a kroz veliki otvor pored Banijanskog mosta se ispuštala kanalizacija u Kupu iz ova dva velika voda u Zvijezdi, rekla je još Galetić.

Pronađeni su i zanimljivi pokretni nalazi keramika, metalni predmeti, a u jednom kanalizacijskom ispustu u Haulikovoj pronađena je i kožna cipela koju žele restaurirati te dvije zlatne iglice. Svi nalazi bit će dio muzejskog fundusa.

O samoj dinamici radova na projektu Aglomeracije u Zvijezdi više je rekao gradonačelnik Damir Mandić, podsjetivši da se radi o komunalnoj rekonstrukciji pet kilometara prometnica.

-Radovi idu predviđeni tempom, trenutno je izvođač u rokovima. Naravno zahtjevnost ovih radova je velika, ne samo tehnički, nego to otežava i život i poslovanje u samoj Zvijezdi. Mislim da ćemo do kraja 2024. najveći dio ovih grubih poslova odraditi, a onda bi, prema projektu, početak 2025. trebao biti taj da se završi i ovaj parterni dio uređenja, rekao je Mandić i upito zahvale onima koji žive i rade u Zvijezdi te ih još jednom pozvao na strpljenje.

Za one koji rade u Zvijezdi Grad je proračunu osigurao sredstva za pomoć, a nastavit će pomagati i u idućoj godini najavio je gradonačelnik i podsjetio da su završene konstrukcijske obnove Gradskog muzeja, zgrade bivšeg Kamoda i Male zgrade gradske uprave.

-Sve te tri zgrade, kao i Hrvatski dom, kao i Mihalićeva kuća su prijavljene na cjelovitu obnovu i vjerujem da ćemo slijedeće godine imati radove i u tom dijelu tako da će sva ova tri objekta u Zvijezdi zasjati punim sjajem i dobit će ono što je najvažnije svoj novi sadržaj, rekao je Mandić.

S Državnim inspektoratom nastavljeno je i uklanjanje derutnih zgrada jer ugrožavaju sigurnost građana.

Što se tiče uređenja Trga bana Josipa Jelačića taj će projekt svoje mjesto naći u novo ITU-u, a dio tog projekta će biti izgradnja obilaznice Zvijezde, jer je u planu ukidanje prometa kroz Zvijezdu, najavio je još gradonačelnik.