Prvi Karlovački

Ana Lovrin: Predane 192 liste i 17 manjinskih kandidatura, na nekim listama nedovoljno zastupljeni muškarci

Autor: Anamarija Radočaj

17.06.2020

Politika

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura za parlamentarne izbore 5. srpnja.

Zaprimljeno je 190 lista i 17 kandidatura u 12. ‘manjinskoj’ izbornoj jedinici, rekla je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin iza ponoći kada je istekao rok za predaju listi i kandidatura.

Predano je više listi nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine.

Na izborima za Sabor 2016. bilo je 177 listi, te 29 kandidatura. Rekordan broj listi bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine, čak 313.

Uobičajene gužve zadnjega dana 

Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, predzadnji i zadnji dan budu najveće gužve, kazala je, objasnivši da liste treba složiti, a za neovisne i pripremiti potpise.

DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama.

Kada budu objavljene počinje izborna promidžba, istaknula je Lovrin te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano poslijepodne.

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog da ima dosta lista koje nemaju ravnomjernu zastupljenost spolova, uključujući i liste s nedovoljnom zastupljenošću muškaraca. To će se sve utvrditi u 48 sati, nakon čega slijede prekršajni prijedlozi za one liste koje nisu poštovale Zakon o ravnopravnosti spolova.

Što se tiče situacije s koronavirusom, mjere će biti objavljene u tjednu prije izbora jer se epidemiološka situacija mijenja, navela je Lovrin.

Foto: HRT

Autor: Anamarija Radočaj