Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dobio je 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od 2 godine

Alojz Tomašević proglašen krivim

VIŠE IZ RUBRIKE

  Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, optužen zbog nasilja u obitelji, nepravomoćno je danas na Sudu u Slavonskom Brodu proglašen krivim. Dobio je 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od 2 godine.

  Nakon nešto više od dvije godine završen je sudski postupak u slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojeg je Općinsko državno odvjetništvo optužilo za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević.

  Tijekom rasprave u utorak, održane bez nazočnosti javnosti, pročitane su SMS poruke koje je razmjenjivao posvađani bračni par, te su saslušane završne riječi predstavnika optužbe i obrane.

  Na samom početku ročišta Tomaševićeva obrana zatražila je izuzeće suca Slavena Vidmara, što je predsjednik suda Vedran Pavletić nakon kratke stanke odbio. Obrana je, naime, tražila izuzeće Vidmara jer je 'vrijednosnim sudom' o SMS porukama koje su razmijenjivali supružnici unaprijed procijenio da je nasilje počinjeno, time što je sporne poruke nazvao 'reakcijom na nasilje'.

  Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac objasnio je novinarima kako je izuzeće suca zatraženo jer to smatra prejudiciranjem odluke.

  Tužitelj i branitelj prije su se bili složili da se SMS poruke koje su Alojz i Mara Tomašević razmjenjivali u vrijeme poremećenih odnosa na ročištu ne čitaju. Branitelj se u utorak pozvao na tu činjenicu, a tužitelj je podsjetio da je suglasnost dviju strana postignuta jer su obje strane znale sadržaj SMS poruka.

  Sudac Vidmar je odlučio da se poruke ipak pročitaju, a javnost isključi sa suđenja.

  Nakon toga, u nastavku suđenja obje su strane iznijele završne riječi u kojima su ponovile stajališta koja su imale od početka suđenja.

  Alojz Tomašević je ponovio da se ne osjeća krivim, da u tom slučaju neće biti pobjednika te da se on osjeća žrtvom. U završnoj riječi državni odvjetnik Jovan Vukmanović je istaknuo da postoje dokazi za Tomaševićevo nasilničko ponašanje te da sud treba osuditi takvo ponašanje.

  Na upit novinara nakon ročišta Tomašević je izjavio kako očekuje oslobađajuću presudu.

  Zbog prije iznesene sumnje u nepristranost suda, njegov odvjetnik Damjanac očekuje osuđujuću presudu.

  Izvor N1