Prvi Karlovački

Alfred Freddy Krupa dobitnik prve nagrade u SAD-u

Autor: Branko Obradović

30.07.2022

Karlovac

Još jedan uspjeh karlovačkog akademskog slikara

Akademski slikar Alfred Freddy Krupa dobitnik je 1. nagrade na skupnoj izložbi International Art Awards New Generations – 2022 u Miamiju, Florida, USA.

Članovi žirija bili su dr. Milagros S. Bello, doktorirala na pariškoj Sorbonni, profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti na državnom Sveučilištu Florida Atlantic, članica Međunarodne udruge likovnih kritičara, Felix Suazo, bivši istraživač u Galeriji Nacionalne umjetnosti i Muzeju suvremene umjetnosti Caracas i kalifornijska umjetnica Lorian Suarez. Kriteriji žirija prvu i drugu nagradu bili su tematski kontekst umjetničkog rada i njegova povezanost s globalnim i regionalnim temama u političkim, društvenim, antropološkim i psihološkim dimenzijama, te njegov odnos sa suvremenim umjetničkim pokretima, uz vrijednost radova. Sve su to bili čimbenici koji su utjecali na odabir dobitnika nagrada za International Art Awards natječaj. Korištenje alternativnih i mješovitih medija, oštrina njihovih društvenih komentara, njihova povezanost s odabranim materijalima i njihova uporaba također su bili vrijedni pažnje u umjetničkim radovima koji su osvojili prvo i drugo mjesto.

-Putem kolažirane novinske stranice idiličnog mirnodopskog okruženja, Alfred Freddy Krupa suprotstavio je rukom iscrtane bijele kredaste obrise palih figura u ‘Izgubljenim životima’ – žrtvama usred modernih oblika društvenog nasilja. “Ukrajinski dani” se bave sadašnjim ratnim stanjem u Ukrajini i njenom pustom terenu kao ratom razorenom regionu. „Kupska magla“ otkriva suptilnu upotrebu tuša gdje sjedinjena voda i kistovi formiraju nedefiniran, ali jedinstven pejzaž zamagljene složenosti na ovoj slici potpisanoj kineskim potpisnim pečatom, stoji u izjavi žirija za dodjelu nagrade Alfredu Krupi..

Krupa je nagradu na ovoj 3D virtualnoj izložbi dobio u konkurenciji finalista iz 20 država svijeta, Njemačka, Brazil, Kolumbija, Kanada, Venezuela, Velika Britanija, USA, Francuska, Italija, Novi Zeland, Jamaika, Poljska, Španjolska, Argentina, Meksiko, Švicarska, Kajmansko otočje, Kina, Peru, Puerto Rico. Pripada mu plaketa, diploma i 500 USD. Umjetnik je ranije ovaj mjesec izlagao i na “Kefir 22” skupnoj izložbi u Firenci u Italiji, trenutno izlaže na 9. Hrvatskom triennalu akvarela, Karlovac, Zagreb i Slavonski Brod), u rujnu na 18. INTERBIFEPU u Tuzli, 18. Međunarodni bijenalni festival portreta, BiH, u listopadu na 1. međunarodnom Tirana Biennale of Graphic Arts u Albaniji, a u studenom na 11. Izložbi kineske kaligrafije i slikarstva tušem, online, u Tokiju u Japanu.