Prvi Karlovački

Alen Pečaver osvojio tri zlatne medalje na manifestaciji “Vinska vigred 2021.”

Autor: Marta Marinović

09.05.2021

Vijesti

Vina iz Karlovačke županije dobila još jednu potvrdu svoje kvalitete

Vinari iz Karlovačke županije pišu samo lijepe vijesti i ispisuju zlatnim slovima kvalitetu svojih vina. Nastupajući na vinskim izložbama i ocjenjivanjima vina u Hrvatskoj i u inozemstvu i sve više ostvaruju zapažene rezultate. Prošli tjedan je u Metlici u Sloveniji održano nadaleko poznato međunarodno ocjenjivanje vina “Vinska vigred 2021.”, a kao jedini predstavnik Karlovačke županije sudjelovao je vinar i vlasnik OPG-a Alen Pečaver iz Grandić Brega kod Vrhovca.

Alen Pečaver osvojio je tri zlatne medalje za svoja vina iz 2020. godine i to za sorte Chardonnay, Rajnski rizling i Muškat žuti. Posebice veseli rezultat od visokih 18,10 bodova za Rajnski rizling i Muškat žuti čime su vina Pečaver stala rame uz rame svjetskom prvaku Vinskom podrumu Prus iz Metlike, koji je u nekoliko navrata osvojio najviše nagrade za svoja vina na globalnoj razini, na ocjenjivanjima Decanter World Wine Awards in France, Vinovita Belgija i Zagreb.

Vinski podrum Prus apsolutni je pobjednik  ocjenjivanja vina u Metliki ove godine, odnosno šampion natjecanja Vinska vigred 2021. Vinska vigred tradicionalno je ocjenjivanje slovenskih i hrvatskih vina koje se održava neprekidno već 39 godina u organizaciji Udruge vinogradara Metlika. U vinskom podrumu Alena Pečavera mogu se naći vrlo kvalitetna vina od sorti Chardonay, Štajerska belina, Cabernet sauvignon, Traminac, Graševina, Kraljevina, Rajnski rizling i Muškat žuti. Ove godine svi sudionici turističke enogastronomske manifestacije Vivodina Wine&Walk imali su priliku kušati vrhunska vina Pečaver iz ruku vlasnika vinskog podruma Alena Pečavera, koji je sudjelovao u prezentaciji i degustaciji navedenih sorti. To je još jedna potvrda vrhunske kvalitete vina sa šireg ozaljsko-vivodinskog kraja koja stasaju u stoljetnim podrumima naših vrijednih vinara.

Ovogodišnja manifestacija Vivodina Wine&Walk Weekend, u okviru koje su gosti imali priliku degustirati vina i obilaziti vinograde iz prve ruke, potaknula je ogroman interes gostiju za našim vinima. Ovo je dokaz koji ide tome u prilog da na području Karlovačke županije stvarno ima predivnih primjera vrlo uspješnih poljoprivrednika koji su spremni svoj potencijal turistički valorizirati. Dakle, ruralna područja Karlovačke županije uz ljepote prirode nude i vrhunska vina, koja su uz bok svjetskim šampionima. Naravno, uz dobru kapljicu ide i dobra “papica”, a naša županija nudi brojne gastronomske specijalitete. To su sve preduvjeti za razvoj turizma u ruralnom dijelu Karlovačke županije, a naši OPG-ovi, ugostitelji i poljoprivrednici imaju što ponuditi. Karlovačku županiju treba okusiti na sve načine.

-Izuzetno smo ponosni što naši vinari osvajaju najviša odličja na međunarodnim ocjenjivanjima vina. To je krunski dokaz da višegodišnji trud u podizanju kvalitete vinograda i vina u našem kraju daje svoje rezultate. Uz adekvatan branding lokalnih proizvoda možemo razgovarati o tržišnoj prepoznatljivosti vina što otvara prostor za daljnji razvoj enogastronomskog turizma u ruralnim krajevima Karlovačke županije. Potražnja za takvim oblikom turizma u zadnje vrijeme je značajno porasla i trudit ćemo se dalje razvijati sadržaje u ruralnim krajevima Karlovačke županije kao turističke destinacije,  izjavio je Željko Fanjak, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije.

Alenu Pečaveru čestitke za sjajne rezultate u Metlici.

Branko Obradović