Prvi Karlovački

“Ako svi pušemo u ista jedra, onda moramo ići prema naprijed”

Autor: Branko Obradović

22.11.2020

Sport

Razgovor: Igor Gec, instruktor Nogometnog saveza Karlovačke županije

Igor Gec dokazao se odličnim radom u Nogometnom klubu “Ilovac”, bio je tajnik kluba, voditelj škole nogometa i trener prve momčadi. Njegov rad je primijećen i prije nekoliko mjeseci imenovan je instruktorom Nogometnog saveza Karlovačke županija. U “Ilovcu” je ostao trener juniorske momčadi. Cijelu jesen Igor Gec je proveo u uhodavanju u novi posao i u kontaktima sa svim županijskim klubovima. Pošto je bio voditelj škole nogometa kluba iz Ilovačke šume, dobro mu je poznata situacija s mlađim uzrastima u Karlovačkoj županiji. Gec je već imao ove jeseni niz aktivnosti kao županijski instruktor, a uveo je i neke novosti. Razgovarali smo s instruktorom Nogometnog saveza Karlovačke županije Igorom Gecom  o stanju nogometa mlađih uzrasta u županiji te o kompletnom županijskom nogometu.

Ima li talenata u Karlovačkoj županiji?

-Karlovačka županija kroz povijest je poznata kao rasadnik talenata, to je i danas tako. Talentiranih igrača ima u svakom godištu. Možda najbolji pokazatelj za to je što puno mladih igrača s našeg područja već u osnovnoj i srednjoj školi prelazi u zagrebačke klubove. Tako da kod nas talenata ima i to mislim na talente iz cijele županije.

Je li problem što igrači prerano odlaze u zagrebačke klubove?

-U jednu ruku to je problem, jer naši klubovi, koji se natječu u višim rangovima, imaju problema s rezultatom i ne mogu održati kontinuitet i kvalitetu. Za same igrače, koji su talentirani, vjerujem da ti pozivi u veće klubove dolaze s razlogom i da je to za njih korak naprijed i da im se tu otvaraju neke veće mogućnosti, nego što bi imali u našim klubovima. Ima slučajeva kada neki igrači možda prerano napuste svoj matični klub, a ima i slučajeva kada pogode s tim u pravom trenutku, ali to puno ovisi o samom igraču i podršci koju ima.   

Nekoliko igrača koji su otišli u zagrebačke klubove vratili su se u “Karlovac 1919”, kada je ušao u Treću hrvatsku nogometnu ligu. Kako to komentirate?

-To je jedan vrlo pozitivan primjer da su dečki, koji su otišli kao pioniri i kadeti u zagrebačke klubove, a nisu se mogli tamo nametnuti kada su došli do juniorske ili seniorske dobi, vratili se u svoj matični klub. Oni sada imaju u svom klubu noseće uloge, participiraju i ostvaruju u zadnje vrijeme sve bolje i bolje rezultate. To je pokazatelj, igrač mlad ode, napreduje, uči, napravi korak naprijed i onda je spreman igrati višu razinu seniorskog nogometa, a nadamo se da će seniorski nogomet nastaviti u Karlovačkoj županiji ovim putem naprijed, kako je krenuo.

Kakav je posao instruktora Nogometnog saveza Karlovačke županije?

-To je dinamičan i širok posao i prije svega zanimljiv. Imao sam prije u “Ilovcu” i više dužnosti, no ovaj naziv instruktora objedinjuje jako puno toga. To nije konkretno samo djelovanje na terenu s igračima, to je komunikacija s klubovima, s ljudima koji vode klubove, s trenerima, s igračima i s roditeljima. Tu je i organizacija, seminari, edukacije, briga prvenstveno o trenerima, o nadarenim igračima, komunikacija s drugim županijama. Tako da je to jako dinamičan i širok posao.

S kojim se godištima trenutno bavite?

-Što se tiče selektivnih aktivnosti, tu su u prvom planu ulazni pioniri, igrači rođeni 2007. godine i izlazni mlađi pioniri, igrači rođeni 2008. godine. Trenutno su ta dva godišta u prvom planu i ti se igrači prate u ovoj sezoni, no već tu dolazi i generacija igrača rođenih 2009. godine, koja se već sada lagano priprema za iduću godinu.

Kakva je situacija s kampovima i selektivnim okupljanjima?

-Ove godine je bio otkazan selektivni kamp u Medulinu zbog korone. Nadam se da će iduće godine biti sve u redu i da će se taj kamp održati. Što se tiče selektivnih utakmica naše županije s ostalim županijama, koje čine središte, a to su Sisačko-moslavačka županija. Krapinsko-zagorska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, za ovaj jesenski dio te su utakmice odigrane. Moram reći da naša županija možda nije imala najbolje rezultate, ali smo podigli tu jednu razinu u radu s godištima 2007. i 2008. Popravili smo jako puno dojam i uspjeli smo dodatno omasoviti i okupiti najbolju djecu iz županijskih klubova da nastupaju za tu selekciju. Kako mi to treneri i instruktori volimo reći, postavljamo nekakav kult reprezentacije da uspijemo stvarno najtalentiraniju djecu dovesti i da odmjeravaju snagu s drugim županijama.

Koji klubovi imaju najviše igrača u ovim godištima?

-Konkretno najviše je tu igrača iz “Karlovca” i “Ilovca”, no moram reći da nam sve više igrača dolazi iz Nogometnog kluba “Ogulin”, koji se zadnjih sezona uzdiže u radu s mladeži i rade krupne korake prema naprijed. Ima igrača i iz “Duge Rese 1929” i “Zrinskog Ozlja”. Nama je cilj u tom selektivnom procesu omogućiti svakom djetetu iz bilo kojeg manjeg mjesta, manjeg kluba, da se uključi u proces, da dođe na selektivni trening i da odmjeri snage sa svojim vršnjacima. To je prilika da i mi treneri selekcije, a i treneri iz njihovog kluba, vidimo koliko ti igrači mogu napredovati, ako su na vrijeme uključeni u rad s najtalentiranijom djecom u tom godištu na razini županije.  

Jesu li klubovi shvatili da je vrlo važan rad s mlađim uzrastima?

-Rad s mlađim uzrastima je prioritet, jer ako nema kvalitetnog rada u mlađim uzrastima, u školama nogometa, ako se ne radi pravilna selekcija, pitanje je samo trenutka kada će to doći na naplatu u seniorskom nogometu, jer klubovi neće imati dovoljno kvalitetnih i školovanih igrača da nose seniorski nogomet. Po meni je rad s mladeži prva stepenica u razvoju, a onda to ide postepeno korak po korak, kako bi trebalo, a onda će to i u seniorskom nogometu doći na naplatu.

Kako komentirate da neki klubovi rade samo s mladeži?

-Neki rade samo s mlađim selekcijama, a neki rade samo sa seniorima, nemaju mladež. Svatko je u okviru svojih mogućnosti, klubovi iz manjih mjesta nisu u mogućnosti okupiti sve generacije mladeži, ali bitno je da okupe one koje mogu, bila to jedna selekcija mladeži, dvije ili pet. Bitno je da okupe one koje mogu i još bitnije od toga je da ih treneri animiraju i da ih zadrže što duže u nogometu.  

Predstavnici klubova iz manjih  mjesta žale se da nema dovoljno djece. Što mislite o tome?

-Problema svakako na samom terenu ima puno, ja nisam pobornik te teze da djece nema. Djece ima dovoljno, a po meni su tu ključni djelatnici i treneri koji moraju tu djecu privući i zadržati. Djece ima, možda ne koliko ih je bilo prije, ali zato je još veća odgovornost na nama trenerima da djecu animiramo, privučemo i zadržimo u nogometu.  

Kakva je rezultate ostvarila županijska selekcija ove jeseni?

-Mi smo u ovom jesenskom dijelu u tim selektivnim utakmicama odigrali ravnopravno sa svim protivnicima. Pobijedili smo Sisačko-moslavačku županiju, a minimalno smo poraženi od Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Kao plod tih dobrih i ravnopravnih igara dobili smo i priznanje. Sljedeći tjedan na rasporedu je završna selekcija ove četiri županije, taj naš rad i trud je prepoznat, pa smo od strane instruktora središta Sretena Ćuka, koji je i trener “Karlovca 1919” dobili pozive za petoricu naših igrača, koji su rođeni 2007. godine i koji će sudjelovati u toj završnoj selekciji na razini četiri županije. Mislim da je to velika stvar, prvenstveno za te mlade igrače, njihove klubove, a naravno i za našu županiju. Moram reći da je Središte Zagreb što se tiče organizacije i kvalitete nogometa kod mladeži definitivno pri vrhu, ako ne i na vrhu u Hrvatskoj.

Kakav je vaš status u Nogometnom savezu Karlovačke županije?

-Profesionalac sam u Nogometnom savezu Karlovačke županije, jako je to širok i opsežan posao. Tako da ako netko nije potpuno i profesionalno posvećen, taj se posao ne može obavljati na potrebnoj razini. Za sada imam ugovor do kraja godine, a na nadam se da će se to nastaviti i u 2021. godini. To ovisi o Karlovačkoj županiji.

Jeste li već u potpunosti ušli u ovaj posao?

-Dosta sam bio uključen u rad s mlađim selekcijama na razini županije i prije dok sam bio samo trener u “Ilovcu”. Tako da sam stvarno dosta znao kako funkcioniraju od prije, a sada kako sam ušao u to, shvatio sam da toga ima i puno više. Da, snimio sam dobro situaciju sada tijekom jeseni, neke određene korake smo napravili i već sada imam nekakve planove za iduću godinu, koje se nadam da ćemo uspjeti ostvariti. Neke od tih koraka uspjeli smo odraditi ove jeseni. Uveli smo golmanske treninge na razini cijele županije, nismo još uključili cijelu županiju, cilj je da stvarno u proljeće uključimo sve klubove iz županije, Da omogućimo da rad s vratarima od najmlađih uzrasta imaju svi klubovi u županiji. To smo detektirali već ranije kao problem, pa pokušavamo klubovima to omogućiti.

Još uvijek ste vezani jednim dijelom uz “Ilovac”, tamo vodite juniorsku momčad. Kakva je situacija u klubu?

-Pratim situaciju u “Ilovcu”, ipak je to moj matični klub, gdje sam se izgradio kao trener i koji mi je omogućio da napravim korak naprijed. Situacija u klubu je vrlo dobra, možda je malo kriza što se tiče prve momčadi, jer je u tijeku smjena generacija, koja nigdje nije jednostavna i brza, tako da je klub sada u toj fazi, Jedan veliki zamah u idućoj godini trebala bi biti kompletna obnova zgrade kluba. Omogući će se adekvatan rad svima. Misli da će nam to dati jedan zamah za 2021. godinu, da se i prva momčad podigne na tablici.

Je li po vama porastao interes za nogomet u našem gradu i županiji kako je “Karlovac 1919” ušao u viši rang?

-Uvijek je viši rang izazov svima, ne samo igračima, nego i vodstvu kluba, cijeloj sredini, uvijek je interesantno kada se ide naprijed i to zahtjeva puno rada i truda. “Karlovac 1919” je najbolji primjer, suvereno su prošli u prošloj sezoni kroz četvrti rang, praktički nisu imali pravog konkurenta, a sada u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi imali su puno problema u početku, dok nisu doveli pojačanja, promijenili trenera i promijenili neke detalje u načinu rada. Tako da je korak više uvijek i veći zalogaj za klub.

Je li dobro da kvalitetni mladi igrači iz manjih klubova u županiji dođu u “Karlovac 1919” ili “Ilovac”?

-Uvijek je za igrača koji je prerastao neku sredinu u smislu kvalitete koju ima i potencijala za dodatni napredak, bolje da ode u neki veći klub. Trenerima u manjim sredinama mora biti na čast, ako uspiju promovirati nekog igrača da ode u veći klub.

Jeste li zadovoljni poslom instruktora?

-Dinamičan je to i zanimljiv posao, dosta je širok. Mislim da se u tome dobro snalazim i vidim se definitivno u tome i za sada sam jako zadovoljan. Svaki posao ima pluseva i minusa, ali ovdje je svakako više zadovoljstva, nego što je problema.

Najavili ste neke aktivnosti za zimu, o čemu se radi?

-Pokrenuli smo Malonogometnu ligu mladeži Nogometnog saveza Karlovačke županije, koja će se od ove godine igrati za sve uzraste, znači od predškolske dobi do juniora. Igrat će se u dvorani FIK na Borlinu. Počinjemo početkom prosinca, prijavljivanje je u tijeku, moram reći da je interes već sada dosta velik. Time ćemo produžiti sezonu, omogućit ćemo našim klubovima da imaju natjecanje i tijekom zime, jer kod nas u županiji je poznato da je ta zimska pauza dosta duga, čak tri do četiri mjeseca u nekim uzrastima. To je preveliko razdoblje za mladež da nema natjecanja. Klubovi su pokušavali s nekim turnirima, odlascima u druge gradove, čak i u inozemstvo, da bi popunili tu zimsku pauzu, pa se Nogometni savez Karlovačke županije potrudio da imaju na domaćem terenu kvalitetno natjecanje, gdje će svatko imati priliku sudjelovati. Sudeći po najavama i prijavama, koje su do sada odrađene, mislim da bi to ove zime mogao stvarno biti korak ili dva naprijed.

Složili ste i svoj stručni tim. Tko je sve u njemu?

-Stručni tim koji smo složili ove jeseni radi s djecom na tim selektivnim okupljanjima. To su za 2008. godište trener Krunoslav Kišpatić iz “Karlovca 1919” i trener Tomislav Godek iz “Duge Rese 1929”, za 2007. godište tu su trener Zvonimir Andrić iz “Mostanja”, trener Franjo Puškarić iz “Ogulina” i Vito Vratarić iz “Ilovca”, a trener vratara je Nino Turkalj iz “Draganića”. To je tim ljudi s kojima najuže surađujem i što se tiče ovih selektivnih okupljanja, oni odrađuju veliki dio posla. Nikada ne može tako opsežan posao raditi netko sam. Mora se djelovati kao tim, tako sam odrađivao stvari i u “Ilovcu” i uspostavio hijerarhiju, sada pokušavam to prenijeti i na razinu Karlovačke županije. Mislim da je tim u nogometu jako bitan, kako je nogomet timska igra na terenu, tako i tim ljudi mora izvan terena odrađivati stvari. Ako svi pušemo u ista jedra, onda moramo ići prema naprijed.