Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

„Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”

VIŠE IZ RUBRIKE

Udruga slijepih Karlovačke županije

Ako ne vidimo što se događa oko nas to ne znači da nismo također dio društva i zajednice, poručio je Velimirović.

Međunarodni dan bijelog štapa (15. listopad), obilježila je danas Udruga slijepih Karlovačke županije.

Tom prilikom, kod Spomenika žabi predstavili su 18. broj časopisa „Život slijepih“ kojeg izdaju uz financijsku potporu Grada Karlovca i Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike.

-U časopisu su objedinjene sve naše projektne i ostale aktivnosti koje smo provodili tijekom godine, imamo i poetski kutak, odnosno tekstove koje su pisali naši članovi, istaknuo je predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije, Denis Velimirović. Dodao je i kako u udruzi trenutno imaju 101-og člana.

Ovogodišnja poruka obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa je „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” kroz koji je u fokusu senzibilizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti sustavne podrške za udruge osoba s invaliditetom.

-Ako ne vidimo što se događa oko nas to ne znači da nismo također dio društva i zajednice, poručio je Velimirović.

Vezano uz prilagodbu za kretanje slijepih i slabovidnih osoba na području našeg grada, naglasio je i kako na raskrižjima ima dosta zvučnih semafora i signalizacije, a još na nekoliko raskrižja ih je potrebno postaviti. Kretanje im otežavaju radovi po gradu, makadam, rampe…, i to kako je naveo, svim svim osobama s invaliditetom, a ne samo slijepim ili slabovidnim.

-A kada radovi završe, bit će odlično, napominje.

Prioritet bi im bilo postavljanje zvučnih semafora i kod OŠ Švarča, u blizini škole na Dubovcu, zatim na Borlinu i kod mosta prema Korani na Rakovcu.

Maja Vučinić Knežević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo kazala je kako Županija ima izuzetno veliki senzibilitet prema svim kategorijama i djece i odraslih osoba s bilo kakvim dodatnim potrebama ili poteškoćama u razvoju, pa tako i za ovu udrugu slijepih.

-Materijalna pomoć im se kontinuirano dodjeljuje svake godine prema mogućnostima i na taj način pomažemo funkcioniranje ove udruge. Osim novca, vrlo je važno u puno situacija biti čovjek i imati izrazito visoki stupanj senzibiliteta kako bi tim istim osobama pomagali da što je moguće lakše žive, izjavila je Vučinić Knežević.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić istaknula je kako Grad Karlovac već dugi niz godina surađuje sa svim udrugama, pa tako i s ovom.

-Doprinos Grada prema ovoj udruzi možemo zahvaliti isključivo njima zato što doista puno rade, imaju niz programa i aktivnosti. Zadovoljstvo mi je danas biti s njima, svi oni su divni, nasmijani, puni života, puni ljubavi, volje i želje, puni ideja i lijepo ih je ovdje slušati. Grad Karlovac će i nadalje podržavati njihove inicijative. Sudjelovali smo i pomogli da se tiska i ovaj priručnik kako bi svi vidjeli što oni sve rade, koliko su aktivni u sportskim i drugim aktivnostima, ali i u edukacijama za sve ostale građane, naglasila je Fočić.