15. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji u Karlovcu

Ako imate mrvicu više ljubavi i strpljenja, postanite udomitelj, poručeno je s današnjeg skupa

VIŠE IZ RUBRIKE

Obitelj

Martina je kod udomitelja provela osam godina, uskoro brucošica na studiju rehabilitacije, poručuje da je udomiteljstvo sretnije rješenje za djecu od smještaja u instituciju

U Karlovcu se danas održava 15. nacionalni susret udomiteljskih obitelji pod motom „Udomiteljstvo u srcu“. Skup je svečano otvoren na Vunskom polju, a okupio se najveći broj sudionika do sada.

Organizator ovog skupa je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, čija je predsjednica Marija Igrec naglašava da je cilj skupa uključiti i povezati sve koji su na bilo koji način vezani uz udomiteljstvo.

-Prisutno je gotovo 400 udomitelja i djece, a na našem prvom susretu koji smo organizirali bilo je prisutno svega 20-ak udomitelja. Svrha svakog tog našeg susreta je povezivanje, umrežavanje, osnaživanje, međusobna razmjena iskustva, međusobna podrška, kako udomitelja tako i ostalih dionika koji sudjeluju u brizi za djecu koja su opstala bez adekvatne obiteljske skrbi, naglasila je Igrec i dodala da su ovakvi skupovi također i prilika da se putem medija promovira udomiteljstvo.

- Želimo pozvati zainteresirane koji imaju mrvicu više ljubavi i strpljenja, malo više empatije da se uključe i pokušaju postati udomitelji. Za svako dijete koje nema mogućnost odrastati u svojoj biološkoj obitelji to je prilika da dobije topli dom, sigurnost da ima sigurno odrastanje kao što bi trebala imati sva djeca, poručila je Marija Igrec.

Suorganizator i domaćin današnjeg skupa je Udruga udomitelja djece i odraslih osoba „Život s osmijehom“ iz Karlovca, a predsjednica Marina Novaković Matanić je naglasila da je zadovoljstvo biti domaćin najvećem ovakvom skupu do sada.

Teme 15. Nacionalnog susreta su očuvanje mentalnog zdravlja udomitelja u svrhu prevencije sagorijevanja i osiguravanja najvišeg standardna kvalitete brige o djeci kao i prevencija vršnjačkog nasilja nad djecom iz udomiteljskih obitelji. Tako da će danas i udomitelji i djeca provesti dan u edukacijama, ali i zabavi.

-Nakon otvorenja imamo radni dio gdje će udomitelji imati okrugli stol, djeca će imati radionice koje su organizirali izviđači, Zajednica tehničke kulture i odgajateljice iz vrtića, a nakon toga će obići i Centar Nikola Tesla i Aquatiku, istaknula je Novaković Matanić.

Himnu je na početku skupa otpjevala 18-godišnja Martina koja je i sama bila smještena u udomiteljsku obitelj. Kod udomitelja je provela osam godina  i nakon prvotnog šoka zbog promjene ne samo obitelji nego i okoline, nove škole, kaže, s godina je shvatila da je to za nju bilo bolje. Uskoro brucošica na studiju rehabilitacije Martina poručuje svima koji dvoume, da se ipak postanu  udomitelji jer je to sretnije rješenje za djecu od smještaja u instituciju.

Krešimir i njegova supruga udomitelji su pet godina, a na taj su se korak odlučili jer nemaju djece.

-Kuća nam je bila nekako prazna, za Božić, Uskrs, nemaš nikog kome bi dao dar, nema nikog koga bi razveselili. U centru za socijalnu skrb vidjeli smo plakat kojim se poziva ljude da postanu udomitelji i odlučili. Prošli smo postupak i evo pet godina je s nama dvoje djece, oboje su dobra djeca, odlični učenici, kazao je Krešimir.

Dobrodošlicu su sudionica skupa poželjeli županica Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Damir Mandić te predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te pravobraniteljice za djecu.