Akcijom mjerenja tlaka, kolesterola i šećera u krvi obilježen Svjetski dan srca

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, u suradnji sa Karlovačkom županijom i Domom zdravlja Karlovac, danas su u shopping centru Supernova organizirali javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, te savjetovanje o očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.

  Dr. Davor Plažanin, epidemiolog na ZJZKŽ i voditelj tima javnog zdravstva u Službi za epidemiologiju tom prilikom je istaknuo:

  -Povodom Svjetskog dana srca okupili smo se danas ovdje i cilj je osvijestiti populaciju o tome koliko je bitno paziti na zdravlje srca i krvnih žila. Kardiovaskularne bolesti u Hrvatskoj, a tako i u cijelom svijetu su prvi, najčešći uzrok smrti kod ljudi i to samo pokazuje koliko je bitno paziti na kardiovaskularni sustav, istaknuo je Plažanin.

  Rekao je i kako je Karlovačka županija po kardiovaskularnim bolestima u prosjeku Hrvatske, te da oko 40 posto smrti godišnje uzrokuju kardiovaskularne bolesti.

  -Godišnje u Karlovačkoj županiji umire otprilike 1.900 ljudi, od toga oko 750 od kardiovaskularnih bolesti. To pokazuje koliko je važno paziti na zdravlje. Ukoliko se ne vodi zdrav životni stil treba ga promijeniti prema zdravijem, uz zdraviju prehranu, više tjelesne aktivnosti, prestanak loših navika kao što je pušenje, ne pretjerivati s alkoholom... Kada bi se svi toga pridržavali, rizik od kardiovaskularnih bolesti mogao bi se značajno smanjiti, poručio je Plažanin.

  Županica Martina Furdek Hajdin podsjetila je kako su povodom Svjetskog dana srca jučer imali korisno i vrlo posjećeno predavanje kardiologa dr. Lipoščaka, a od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, Perice Vucelića saznali su kako se ponašati u slučaju unesrećenja ili susreta s nekim tko je ugrožen.

  -Stalnim bdijenjem nad našim zdravljem trebamo voditi računa o samima sebi i svojim najbližima. Svaki dan trebamo osvještavati potrebu za zdravim životnim navikama, zdravom prehranom i tjelesnim aktivnostima, sve to doprinosi da budemo i kao županija aktivniji i zdraviji, poručila je Furdek Hajdin.

  Tijekom provođenja same akcije zatekli smo i nekoliko sugrađana koji su nam potom otkrili i kako su zadovoljni rezultatima.

  Ljubica je nam je otkrila kako su joj masnoća i šećer u granicama normale, a tlak joj  je malo povišen.

  -Dobila sam uputnicu da se javim svojoj doktorici. Zahvaljujem organizatorima i medicinskom osoblju koje brinu o našem zdravlju. Pozivam i ostale sugrađane da se odazovu na takve akcije jer mnogi niti ne znaju imaju li povišen tlak, masnoću ili šećer, a ne da im se kao niti meni ići doktoru…, istaknula je Ljubica.

  Lorena je rekla kako su joj s obzirom da je mlađa osoba nalazi dosta dobri.

  -U svakom slučaju treba podržavati ovakve akcije pogotovo od strane institucija kao što je Karlovačka županija, smatra Lorena.

  Fran je također zadovoljan i samom akcijom i rezultatima nakon mjerenja.

  -Ovo mi je prvi put, ovakve rezultate sam očekivao i sve je pod kontrolom, a i dalje ću nastaviti sa zdravim načinom života, poručio je Fran.

  Milutin nam je otkrio kako redovito ide na ovakve akcije i podržava ih, a s obzirom da ima 85 godina vrlo je zadovoljan rezultatima mjerenja, kaže kako su mu svi parametri su mu u granicama normale.