Ženska grupa Karlovac "Korak"

Akcija „Sigurnost i povjerenje za žene“

VIŠE IZ RUBRIKE

Protiv nasilja nad ženama

Ženska grupa Karlovac „Korak“ i ove godine nastavlja s podizanjem svijesti o problemu nasilja nad djevojčicama i ženama

Akcija „Sigurnost i povjerenje za žene“ uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama održava se u 16 gradova u Hrvatskoj, a danas je održana i u Karlovcu.

O samoj akciji, ciljevima i zahtjevima više je rekla Dragnina Mandić Jakšić, voditeljica Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji iz Ženske grupe Karlovac "Korak".

-Dva mjeseca od brutalnog ubojstva studentice Mihaele Berak, izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama zahtijevamo pravdu za Mihaelu Berak i njenu obitelj i sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju.

Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Ovaj slučaj ukazuje na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida. Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, ističe Mandić Jakšić.

Stoga, kako je navela, simboličkom javnom akcijom „Sigurnost i povjerenje i za žene“ žene traže od hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

- Zahtijevamo usvajanje politika i zakona koji će štititi žene od rodno uvjetovanog nasilja, osobito njegove najbrutalnije manifestacije – femicida i strože procedure za procjenu policijskih službenika, te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.

Ponavljamo svoje zahtjeve:

  1. Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.
  2. Donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu. 
  3. Uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda.
  4. Strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.

Po trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid, jednako kao ni slučajevi poput onih zbog kojih obilježavamo Nacionalni i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Podsjećamo da se akcija održava uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u 16 gradova u Hrvatskoj. Akciju trenutno podržava 50-ak udruga i inicijativa.

Stoga ujedno naglašavamo kako se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 25. studenog, u spomen na sestre Mirabel koje je 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama svake godine započinje i 16 dana aktivizma, odnosno globalna kampanja predvođena organizacijama civilnog društva koja traje do Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca. Upravo Ženska grupa Karlovac „Korak“ i ove godine nastavlja s podizanjem svijesti o problemu nasilja nad djevojčicama i ženama obilježavanjem navedenog, poručuje Mandić Jakšić.