Prvi Karlovački

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za veljaču, najviše nedostaje AB-, kao i svih negativnih krvnih grupa

Autor: Renata Benković

16.02.2021

Karlovac

Najkritičnije su zalihe krvi AB-, kao i sve negativne krvne grupe

Kako bi se osigurale dostatne količine krvi te osiguralo funkcioniranje zdravstvene skrbi, Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac ovaj tjedan organizira akcije dobrovoljnog davanja.

Raspored darivanja objavljen je i na njihovoj Facebook stranici. Sutra, u srijedu akcija se održava od 11 do 17 sati u župnom dvoru crkve na Baniji.

Dan kasnije u četvrtak dobrovoljni darivatelji krv će moći dati na dvije lokacije i to u Upravi šuma Karlovac od 8 do 10.30, kao i u prostorijama Crvenog križa u Smičiklasovoj ulici 25, od 11 do 17 sati.

Isto tako za petak je predviđena akcija u prostorijama Društva od 9 do 16 sati.

A kako je darivanja krvi u tvrtki General Electric do daljnjega otkazano, darivatelji se pozivaju da krv daruju na nekoj od već spomenutih lokacija.

Kako kaže voditeljica Društva dobrovoljnog darivanja krvi, Renata Bogović, najkritičnije su zalihe krvi AB-, kao i sve negativne krvne grupe. Još dodaje da su tijekom siječnja prikupili 283 doze krvi, a odazvalo se 324 dobrovoljnih darivatelja, od kojih je 41 odbijen iz određenih razloga.

Bogović očekuje da će i ovomjesečna akcija dati dobre rezultate te poziva „stare“ darivatelje, ali i one koji će to tek postati, da se odazovu u što većem broju i daruju najdragocjeniju tekućinu koja spašava život.