Aktivnosti karlovačkog umjetnika Alfreda Freddy-a Krupe

Akademski slikar Alfred Freddy Krupa u rujnu: London, New York, Oslo, Berlin, Pariz, Sao Paulo, Ozalj, Vir

VIŠE IZ RUBRIKE

Krupa

Krupa izlagao na niz skupnih izložbi

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Karlovca akademski slikar Alfred Freddy Krupa izlagao je u rujnu u Velikoj Britaniji u poznatoj londonskoj Boomer Gallery Tower Bridge na skupnoj izložbi "What is Art - 6th Edition", "Što je umjetnost - 6.izdanje". Ova izložba osmišljena je ne samo za izlaganje umjetnosti, već i za poticanje razgovora između različitih putova unutar suvremene umjetnosti. Cilj je dokazati da uspjeh u svijetu umjetnosti nije monolitan koncept, već spektar mogućnosti, od kojih je svaka jednako valjana i vrijedna kao i druga. Govornici na otvorenju su bili Yuxi Wang, direktor međunarodnog projekta iz Muzeja Himalaje u Šangaju i Anthony Fawcett, umjetnički kritičar i povjesničar sa Sveučilišta Oxford, nekadašnji suradnik i asistent Johna Lennona i Yoko Ono, Man Raya i drugih slavnih umjetnika. Krupa je predstavljen s dva rada  "Akt koji stoji" (2016.) i "Jutro na Kupi u Karlovcu"(2022.). Ovo je Krupino treće izlaganje u Londonu.

Paralelno s tim, Krupa je izlagao i Brazilu, u Sao Paolu u galeriji Artly Mix na izložbi "Equilibrium". Ujedinjujući 23 umjetnika iz 16 zemalja, "Equilibrium" istražuje ravnotežu u svijetu kroz kreativne leće, otkrivajući sklad između suprotstavljenih sila i jedinstvo usred različitosti. Gledatelji su pozvani da razmišljaju o ravnoteži unutar vlastitih života dok slave univerzalnu temu koja povezuje čovječanstvo. Krupa učestvuje sa svojim tušem "Stari drveni čamac" (2023.). U Njemačkoj, u Berlinu, izašao je rujanski broj žirirane digitalne publikacije Chromart Creative Magazine koji sadrži vrlo opširan članak o Krupinom umjetničkom radu i djelovanju kustosice Chromart Art Gallery Georgine Magklara.

U SAD-u, u New Yorku, Decagon Gallery iz Brooklyna specijalizirana za umjetničku fotografiju, u svoju žiriranu onlinu izložbu  "FLASH #8 - Pairings" uključila je Krupin rad. Galerija opisuje ovu selekciju kao: "...novu izložbu koja spaja skupine od dvije fotografije koje su međusobno povezane vizualno, konceptualno ili emocionalno. Ovaj pristup stvorio je novi način izlaganja naših izložaka koji ističe talent i kreativnost naših istaknutih fotografa."

U Norveškoj, našeg slikar je otpočeo suradnju sa galerijom ArtRewards iz Osla. Galerija je opisana ovim riječima:
"ArtRewards je vrlo cijenjena online umjetnička galerija smještena u Oslu, Norveška, koja je osnovana 2021. godine s ciljem prikazivanja i promicanja iznimnih radova renomiranih umjetnika koji su se proslavili u svijetu umjetnosti. Naši službeni kanali ovim umjetnicima služe kao platforma za izlaganje svojih umjetničkih djela i povezivanje sa širom publikom."

Putem njih Krupa je prisutan na platformi Artmajeur iz Pariza i ponovno na onoj najvećoj, Artsy. Prigodom otpočinjanja suradnje galerija je objavila i duže predstavljanje Alfreda Freddy-a Krupe.

Nakon niza knjižnica u Hrvatskoj, u Francuskoj, u Parizu, Nacionalna knjižnica Francuske tj. La Bibliothèque nationale de France (BnF) nabavila je knjigu Alfreda F. Krupe "Mislite! Think!" iz 2020.godine i sada se može pronaći na odjelu "Literature i umjetnost". Prvo izdanje iste knjige pod nazivom "Texts 1994-2017" je bilo vrlo dobro primljeno. Našlo se u knjižnicama Sveučilišta Oxford, Metropolitan Museum of Art, Zurich University of the Arts, British Library - London, State Library Victoria - Australia, Central Institute for Art History - München i dr. Urednik knjige "Mislite" je likovni kritičar i pov. umjetnosti Ante Vranković, a izdavač POU Sveti Ivan Zelina. Prijelom i oblikovanje: Zoran Osrecak. Financirano sredstvima Zagrebačke županije.

Osim međunarodne aktivnosti Krupa je bio aktivan i u Hrvatskoj, tako je sudjelovao na tradicionalnoj likovnoj koloniji u organizaciji Gradske organizacije Crvenog križa, a gdje su stvoreni likovni radovi namijenjeni za najistaknutije dobrovoljne davatelje krvi. Ovaj put likovna kolonija održana je na otoku Viru.

Prije odlaska na Vir Krupa je održao govor prilikom otvorenja izložbe  "Boje zbirke Mavretić" u galerijskom prostoru Starog grada Ozlja, a u ime živućih umjetnika zastupljenih u toj kolekciji.