Prvi Karlovački

Akademski kipar Hrvoje Dumančić izlaže u Galeriji Vjekoslav Karas

Autor: Renata Benković

06.07.2020

Karlovac

„Konji“ su tema i naziv nove izložbe koja predstavlja stvaralački presjek od 14 skulptura među kojima se nalazi i skulptura „Ranjeni konj“ koju će umjetnik prvi puta izložiti

Hrvoje Dumančić, akademski kipar i jedan od najpoznatijih animalista u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, ovog tjedna izložit će svoje radove u Galeriji Vjekoslav Karas. „Konji“ su tema i naziv nove izložbe koja predstavlja stvaralački presjek od 14 skulptura među kojima se nalazi i skulptura „Ranjeni konj“ koju će umjetnik prvi puta izložiti.

Karlovčani će između ostalih djela moći vidjeti  i Dumančićeva međunarodno nagrađivana djela – skulpturu „Aramis“, za koju je prije 20 godina dobio Grand prix na desetom “Salon du Cheval” u francuskom gradu Saumuru te skulpturu pod imenom „Power Of Soul“ kojom je osvojio prvu nagradu na izložbi „Horse in Art“ u Londonu. Autor posljednjih dvadeset godina djeluje i u Francuskoj, gdje izlaže i održava umjetničke radionice.

Posjetitelji će na izložbi moći razgledati i umanjene replike originalnih skulptura konja koje je Dumančić izradio za Muzej Sinjske alke. Umjetnik u Galeriji „Vjekoslav Karas“ izlaže konje od bronce, aluminija i gipsa, a centralna skulptura izložbe je umanjena replika spomenika „Ranjeni konj“, spomenika koji će biti posvećen upravo ranjenim konjima, a naručio ga je Grad Lipik.

Izložba ovog međunarodno priznatog kipara otvara se u srijedu, 8. srpnja, u 19 sati. Hrvoje je još kao dječak postao fasciniran ovim plemenitim životinjama ugledavši u Zelini konja koji je orao njivu. Kao i svako dijete Hrvoje je odmah poželio sjesti na njega. Od tada pa do danas ova je veza neraskidiva. Osim što je u svijetu slavan po svojim skulpturama iza sebe ima i naslov viceprvaka Hrvatske u preponskom jahanju.

Izložbu će biti moguće razgledati do 18. rujna, a autor će po zatvaranju izložbe u Karlovcu otvoriti izložbu u Zagrebu na kojoj će biti prezentirani radovi nastali u doba izolacije među popucalim zidovima njegovog zagrebačkog ateljea.

Autorica predgovora, postava i urednica kataloga je voditeljica Galerije Aleksandra Goreta, akademska slikarica.