Prvi Karlovački

Aglomeracija ugrijala sjednicu dugoreškog GV. “Recite javno tko je, što se bojite tih župana i čelnika iz Karlovca. Recite tko je „zaribao“ stvar?

11.10.2019

Politika

Ono što nas veseli, neki prihodi su i malo veći, ali u principu realni su i u granicama su planiranog. Za sada, sportskim rječnikom rečeno, „prolazno vrijeme nam je jako dobro“.

Nakon ljetne stanke, dugoreški gradski vijećnici odradili su  danas 25. sjednicu Gradskog vijeća. Nakon Aktualnog sata, na dnevnom redu bilo je dvanaest točaka, mahom komunalne tematike. Vijećnici su tako usvojili Odluke o kapitalnoj pomoći tvrtki Komunalno, za nekoliko vrijednih projekata kojima će se sanirati gubici vode u Dugoj Resi i okolnim općinama, rekonstruirati kanalizacija u naselju Curak i izraditi projektna dokumentacija vodozahvata u Novigradu na Dobri. Isto tako Vijeće je usvojilo Odluku o uključivanju Grada u akciju „ Grad Duga Resa – Prijatelj djece“ kao i Plan i program budućih aktivnosti. Vijećnici su raspravili i usvojili izvješće o radu i proračunu za prvih šest mjeseci ove godine. Gradonačelnik Tomislav Boljar kaže da je gotovo svake godine situacija ista.

-U prvoj polovici godine proračun se slabije puni, a u drugoj polovici godine to se nadoknadi. Ono što nas veseli, neki prihodi su i malo veći, ali u principu realni su i u granicama su planiranog. Za sada, sportskim rječnikom rečeno, „prolazno vrijeme nam je jako dobro“, rekao je Boljar. Naglasio je, da veseli činjenica, koja se u izvješću proračuna još ne vidi, da je u ovom trenutku negdje oko 6,5 milijuna kuna završene javne nabave ili je pred završetkom, a bit će vidljivo u izvješću za drugu polovicu godine. Konačno, možemo biti jako zadovoljni ovim brojkama, koje će itekako biti vidljive kroz projekte za sve naše građane.

Na aktualnom satu uobičajeno, vijećnici su imali brojna pitanja za gradske pročelnike i direktore gradskih tvrtki, pa su sukladno pitanjima dobili odgovore da će se usporivači brzine ili „ležeći policajci“ u Samovojskinoj ulici za koje je peticiju potpisalo oko 50-tak stanovnika te ulice vjerojatno postaviti na proljeće, nerazvrstane ceste će biti nasipane kad to ljudi zatraže, jer takav je sustav kaže pročelnik Rakočević, a gradonačelnik je još poručio predstavnicima Mjesnih odbora ili Vijećima MO da ukoliko imaju bilo kakvih problema koji su u domeni gradske uprave da se onda tako i ponašaju, jer to je njihova funkcija i uloga, zato su i izabrani.

Očekuje od njih da surađuju i ukazuju na problematiku, a ne da koriste političke stranke koje umjesto njih upućuju dopise i zahtjeve prema Gradu. Boljar im savjetuje da ukoliko ne znaju ili ne žele raditi taj posao, jednostavno svoje mjesto prepuste onima koji žele, znaju i mogu raditi.

Dugogodišnji problem kojim bi se skratilo vrijeme putovanja ali i uštedio benzin, izlazak na autocestu iz Duge Rese, kako sada stvari stoje, mišljenja je i pročelnik Rakočević ali i gradonačelnik Boljar još će neko vrijeme ostati problem, odnosno nitko ne zna kad će i taj „komadić“ priključne prometnice od 4400 metara biti izgrađen. Što se tiče radova na obrezivanju i orezivanju stabala, od kojih neka predstavljanju opasnost za prolaznike i automobile, oni kreću idući tjedan, kao i postavljanje nadstrešnice na autobusnom stajalištu u Domobranskoj ulici, koja će biti postavljena idući tjedan.

Uobičajena uljuđena i kulturna komunikacija oporbe i vladajućih na trenutak se ugrijala i podigla tenzije kad je zamjenik predsjednika gradskog vijeća Mijo Ivanić postavio nekoliko pitanja oko kapitalnog projekta Aglomeracije. Zanimalo ga je zbog čega je projekt zaustavljen, zašto se odustalo od talijanskog projektanta i zašto je JASPERS prihvatio novi projekt koji je radio osječki projektant, tko je za to kriv?

Je li tome kriv Grad Duga Resa, dajte već jednom recite javno tko je, što se bojite tih župana i čelnika iz Karlovca. Recite tko je „zaribao“ stvar i zašto Aglomeracija ne ide i vi gradonačelniče (Boljar op.a), recite imenom i prezimenom, radi toga i toga, a ne sve svaliti na gradsku upravu Grada Duge Rese, recite što se događa, pa oni koji ne znaju raditi, nek dođu naučiti u Dugu Resu, pitao je Ivanić.

Ne navodeći ime „krivca“, iako je on izgleda izvršnoj vlasti i u pojedinim političkim krugovima dobro poznat, gradonačelnik Boljar je Ivaniću, ali i javnosti odgovorio, da će konačno zahvaljujući novom projektu Aglomeracije, sifon, koji im već godinama stvara problem, koji postoji od samog početka njegovog rada, konačno biti riješen i u potpunosti financiran EU sredstvima, čime će Grad uštediti milijunski iznos.

-Grad Duga Resa nije dobio niti jednu primjedbu na Aglomeraciju, on je ukazivao na određene propuste prilikom projektiranja iste i tak nakon što je JASPERS odbio prvotni projekt i nakon što su se promijenili projektanti, uspio još ubaciti ono što je unatrag pet godina bilo sustavno izbacivano na što smo ukazivali, odgovorio je gradonačelnik. Inače, na našem području kroz projekt Aglomeracije planirano je oko 70 milijuna kuna. Na sifon smo godinama ukazivali da nije dobro riješen, sva sreća da ćemo ga sada kroz europska sredstva sanirati. Ponavljam, mi smo određenim „manevrom“ uspjeli dodatno ispraviti dio nepravde koji je u postojećoj dokumentaciji bio loše napravljen, zaključio je Boljar.

Inače, najavio je i uskoro otvaranje, točnije 15. prosinca, jedinog i to 3D kina u Dugoj Resi i Karlovačkoj županiji. (rb)

foto:i.č.