Aglomeracija u Zvijezdi: Novu vodoopskrbu i kanalizacijsku mrežu dobit će 24 ulice

VIŠE IZ RUBRIKE

    Karlovačka Zvijezda uskoro kreće u infrastrukturnu rekonstrukciju. Naime, u sklopu projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa" okončan je postupak javne nabave za izvođenje radova na Grupi 4, koja obuhvaća Zvijezdu, Malu Švarču i Gornje Mekušje. Na terasi Trgovačko-ugostiteljske škole danas je potpisan ugovor sa izvođačem radova tvrtkom GIP Pionir iz Zagreba u vrijednosti od 137,6 milijuna kuna.

    -Ukupno će se izgraditi više od 9 kilometara kanalizacijske mreže, rekonstruirat oko 14 kilometara vodoopskrbe te će se izgraditi tri stanice odvodnje. Na području Zvijezde novi vodoopskrbu i kanalizacijsku mrežu dobit će 24 ulice u duljini od 4,9 kilometara i vrijednosti od 42 milijuna kuna, rekla je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica.

    Radovi na području Zvijezde obuhvatit će i obnovu 300 metara vrelovodne mreže. Vrijednost tog dijela projekta je 5,8 milijuna kuna. Na tom će se području zamijeniti 5,7 metara razdjeljne elektroinstalacije. Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako Karlovačka županija i Grad Karlovac ulažu u revitalizaciju Zvijezde. Kao primjer je naveo budući Centar kompetencija koji se nalazi na Trgu bana Josipa Jelačića te najavio kako nakon projekta aglomeracija Grad Karlovac priprema projekt obnove Trga bana Josipa Jelačića.

    Projekt aglomeracije

    Projekt aglomeracije vrijedan je oko 460 milijuna kuna, a u najvećem dijelu sufinanciran je europskim sredstvima. Obuhvaća 14 naselja na području Karlovca, Duge Rese i Općine Barilović, odnosno 11,5 tisuća stanovnika. U Karlovcu on obuhvaća 76 ulica. Ujedno omogućava gradnju 65 kilometara kanalizacijske mreže i 56 kilometara vodoopskrbne. Trenutno je aktivno 10 gradilišta - Turanj, Kamensko, Hrnetić, Gornja i Donja Švarča, Jamadol, Jozefinska ulica u Dugoj Resi, Tušmer, Belajske Poljice i UPOV gdje se gradi postrojenje za solarno sušenje mulja. Do sada je izgrađeno više od 25 kilometara kanalizacije i obnovljeno 17 kilometara vodoopskrbe.