Procjenjuje se da je Franjevački samostan obišlo oko 800 posjetitelja iz cijele Hrvatske ali i iz Njemačke, Francuske i Bugarske. Kroz atrij je u četiri adventska vikenda prošlo oko 1400 posjetitelja.

Adventske i samostanske ture hit ovogodišnjeg Adventa u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Drugu godinu zaredom TZ grada Karlovca organizirala je besplatne adventske ture za posjetitelje u suradnji s Udrugom vodiča Bastion. Ture su se održale 27.11, 4.12., 11.12. i 18.12. i u tematskim obilascima grada sudjelovalo je 100-tinjak osoba iz Karlovca, Jastrebarskog, Zagreba i Rijeke. Svaka tura je bila podijeljena u dva dijela, prvi dio po Zvijezdi uz priče o blagdanskim običajima i znamenitostima Zvijezde dok je drugi dio bila samostanska tura kod franjevaca. Gostima se svidjela ta kombinacija šetnje gradom i posjete Franjevačkom samostanu, a za sve ture primale su se predbilježbe putem online obrasca, mailom i telefonom te su na njima korišteni audio sustavi za vođenje.

  Samostanska tura ovog je Adventa bila novitet ali i pravi hit u ponudi. Osim posjeta atriju Franjevačkog samostana zainteresirani su u polusatnoj turi u pratnji vodiča mogli čuti posebne priče o blagovaonici, rekonstrukciji franjevačke ljekarne i kuhinje te klaustru.

  -Advent kod franjevaca jedna je od 12 adventskih točaka ovog prosinca u našem gradu, autohtona karlovačka priča na koju smo stavili naglasak i koja se pokazala kao pun pogodak. Suradnjom TZ grada Karlovca i franjevaca uz podršku drugih subjekata s područja grada te volontera u samostanu, dobili smo vrijedan turistički proizvod po kojem smo posebni i drugačiji od ostalih destinacija, izjavila je Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca

  Koliki je bio interes posjetitelja pokazuje podatak da su na početku planirane dvije ture dnevno, a već prvog vikenda bilo ih je četiri na dan. Posljednjeg adventskog vikenda bilo ih je čak osam. Procjenjuje se da je Franjevački samostan obišlo oko 800 posjetitelja iz Karlovca, Duga Rese, Zaprešića, Samobora, Velike Gorice, Rijeke, Zagreba, Splita, Sinja, Visa, Siska, Jastrebarskog ali i gostiju iz Njemačke, Francuske i Bugarske. Kroz atrij je u četiri adventska vikenda prošlo oko 1400 posjetitelja.

  Kao i tijekom ove godine tako i u 2022. očekuju se tematske ture obilaska grada u pratnji naših licenciranih vodiča s preko 20 različitih tema, a samostanska tura od veljače će biti dostupna svake subote u 11 sati.

  Autori fotografija: Demjan Rožman - Izvan Fokusa; Digitalni tisak Karlovac