Prvi Karlovački

Adriadiesel završio remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk

Autor: Branko Obradović

19.11.2019

Karlovac

Remont dieselskog motora uspješno obavljen u rekordnom roku

Tvrtka Adriadiesel završila je remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk. Obnovljeni dieselski motor bit će otpremljen iz Zračne luke “Franjo Tuđman” u petak 22. studenog jednim od najvećih zrakoplova na svijetu Antonov 124-100.

Adriadiesel je vodeća tvrtka za proizvodnju dieselskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. U nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani. Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani 1984. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog nestanka goriva. Danas je Adriadiesel u svijetu jedini proizvođač tog tipa havarijskih motora – četverotaktni, srednjekretni dizelski V motor s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okr/min. Adriadiesel je ukupno isporučio 52 motora. Od 1976. do 1988. na područje današnje Rusije i Ukrajine isporučeno je 45 motora. Od 2011. isporučeno je 7 moderniziranih motora u Rusiju pod imenom ADRIA 40. Od 2004. Adriadiesel je servisirao 13 motora i ima ugovoren remont za još jedan motor. U tijeku su pregovori o remontu još motora kao i izradi novih motora. U ovom trenutku Adriadiesel ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 60. milijuna USD za izgradnju 6 novih motora od kojih su 4 od 10,15MW i 2 od 6,3MW. Smjer daljnjeg razvoja Adriadiesela je usredotočiti se na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji.

-Adriadiesel je dokazano stručan partner koji nudi kvalitetan servis dieselskih motora – generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dieselskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini, rekao je Nenad Končar, predsjednik uprave Adriadiesela Nenad Končar.

Adriadiesel uspješno je obavila u rekordnom roku remont dieselskog motora iz Smolenska za AO Koncern Rosenergatom, podružnicu OAO Koncern Rosenergatom. Prošlo je devedeset dana od dolaska motora na remont, koji je težak 84 tone, a proizveden je davne 1978. godine u Adriadieselu. Nakon remonta motor se u petak vraća u Smolensk. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski