Prvi Karlovački

“A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi”

Autor: Anamarija Radočaj

18.11.2019

Mozaik

Riječi Siniše Glavaševića i nakon toliko godina odzvanjaju i upozoravaju da se Vukovar nikada ne zaboravi

Cijela Hrvatska danas se prisjeća žrtve Vukovara u Domovinskom ratu. Od pada u ruke srpskog agresora prošlo je 28 godina. Grad je tada gotovo sravnat sa zemljom. Ta najteža i najkrvavija bitka odnijela je živote 33 djece, 51 dijete je ranjeno, četvero je nestalih i četvero nađeno na Ovčari. Najmlađe dijete bilo je staro samo šest mjeseci. Poginula su tada 1624 hrvatska branitelja i civila, a još uvijek se traga za 363 nestale osobe.

“Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?”

Dva dana nakon pada Vukovara zarobljen je jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara i publicista. Siniša Glavašević odveden je u nepoznato, a srpski agresor nakon toga ga je i ubio.

Smatra se simbolom hrvatskog ratnog novinarstva te jednim od heroja Domovinskog rata za što je posmrtno odlikovan 2011. godine. Donosimo njegovu Priču o gradu čije riječi i nakon 28 godina podsjećaju na strahote, ali i upozoravaju da se nikada ne smije zaboraviti Vukovar. 

Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi. (a.r.)

Foto:wikipedia

 

Autor: Anamarija Radočaj