Sezona je prehlada - kako ih spriječiti i što bolje liječiti?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zima uz idiličan zimski krajolik i hladnije temperature donosi i ne tako idiličnu prehladu. Tipična prehlada traje oko deset dana.

  Što je prehlada? - To je infekcija gornjih dišnih puteva uzrokovana virusom koji stvara upalu u nosu i grlu. Postoji više od 200 virusa koji mogu izazvati prehladu. Bolest počinje naglo, nakon kratke inkubacije od jednog do tri dana, s nelagodom u grlu, osjećajem punoće u nosu, potom kihanjem i kašljanjem.

  Kako poboljšati prehladu?

  Najučinkovitije je piti tekućinu, najbolje vodu, ali postoje i biljni pripravci, osobito s mentolom, koji čiste bronhijalne puteve. Često se kod prehlada koriste analgetici i antipiretici. Vrlo je raširena upotreba većih količina vitamina C, premda postoje različiti stavovi o opravdanosti te metode. Pojedina istraživanja još nisu uspjela dokazati korisnost C vitamina u liječenju prehlade.

  Najstariji savjet je i najbolji, kažu liječnici - odmarajte se i boravite u toplim prostorijama. Prehlada je akutna virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta i najčešća je od svih virusnih infekcija gornjega dišnog trakta, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine.

  Prehlada može potrajati i do 14 dana, ako se stanje dugoročno ne poboljšava ili se bolest pogorša, treba posjetiti liječnika. (ma)