Ove godine uložili smo oko 800 tisuća kuna za redovno te oko milijun kuna za investicijsko održavanje grobalja, naravno uz sve radove koje je financirao i Grad Karlovac, istaknuo je direktor Vukelić

Sva 22 groblja kojima upravlja Zelenilo uređena i spremna pred blagdan Svih svetih

VIŠE IZ RUBRIKE

    Pripreme za blagdan Svih svetih i investicije na grobljima tijekom 2021. godine bile su teme konferencije za medije koju je organizirala tvrtka Zelenilo na groblju Hrnetić. Uz direktora Tomislava Vukelića govorio je i gradonačelnik Damir Mandić.

    Zelenilo upravlja sa 22 groblja na području grada Karlovca i na svima su intenzivirane  aktivnosti te su sva spremna za blagdan Svih svetih, rekao je na početku pressice direktor Vukelić i nastavio:

    - Sve zelene površine na grobljima su pokošene, nastojimo pokupiti lišće, orezane  su živice, kontinuirano odvozimo smeće te praznimo kontejnere s otpadom. Kvalitetno upravljanje posljednjim počivalištima je jedna od glavnih zadaća tvrtke Zelenilo te samim tim skoro da nema groblja na kojem nismo uložili neka sredstva. Tako smo ove godine uložili oko 800 tisuća kuna za redovno te oko milijun kuna za investicijsko održavanje grobalja, naravno uz sve radove koje je financirao i Grad Karlovac.

    Izdvojio je ono što je napravljeno tijekom ove godine:

    -To je obnova mrtvačnice na groblju Hrnetić, obnovili smo krov, stepenice i ulazna vrata na spremištu. Na groblju Vukmanić napravili smo jednu stazu, a na groblju Popović Brdo ugradili smo fontanu s vodom. Na groblju Jamadol produžili smo jedno polje urni, popravili stepenice te izgradili staze na polju te radimo na izgradnji novih grobnica. Ove godine, značajna sredstva iz godišnje grobne naknade usmjerili smo na izgradnju staza i na drugim grobljima. Tako smo jednu stazu izgradili na Pravoslavnom groblju zatim na groblju Tušilović, Pokupska Blatnica te Zamršju. Nastavili smo i s rekonstrukcijom staze na Katoličkom groblju Dubovac te smo ove godine izgradili dvije staze, a u planu je još jedna do kraja godine, izvijestio je.

    Kako bi posjetiteljima olakšali uređenje grobova, na groblju Jamadol do 30. ovog mjeseca Zelenilo će pružati uslugu besplatnog prijevoza ukrasnih zrnaca i ostalog materijala za uređenje grobnih mjesta i to u vremenu od 10 do 18 sati. Dežurni radnik tvrtke bit će na ulazu u groblje.  Na sam blagdan Svih svetih dežurstvo će u istom vremenu biti na grobljima Dubovac i Jamadol. Isto tako bit će uspostavljeno i privremeno upravljanje prometom prema grobljima Dubovac, Jamadol, Hrnetić, Švarča i Mala Švarča. Nova regulacija prometa trajat će od 30. listopada do 2. studenog. Na sam blagdan autobusi Autotransporta Karlovac vozit će kao i uvijek na blagdane, uz posebne linije koje će biti  prema grobljima Jamadol i Hrnetić.

    -Ovim putem pozivam građane na strpljenje i poštivanje svih epidemioloških mjera, poručio je Vukelić.

    Gradonačelnik Damir Mandić najprije je podsjetio da su 2018. godine nadležni gradski odjeli i tvrtka Zelenilo donijeli plan ulaganja u groblja, a jedno od njih je i  groblje Hrnetić koje je ove godine uređeno i prošireno. Vrijednost te investicije je nešto veća od 3 milijuna kuna. Uz to spomenuo je i kompletno uređenje mrtvačnice na groblju Tušilović.  Dio sredstava je uložen za uređenje mrtvačnice na Židovskom groblju, a u tijeku je i obnova mrtvačnice na Vojnom groblju. Prvi dio je odrađen ove, a drugi će biti iduće godine.

    -Donijeli smo i Urbanistički plan uređenja groblja Švarča  te smo osigurali sredstva za projektiranje parkirališta kod tog groblja. Uz to proširujemo groblje Jamadol. Najavljujem i projektiranje kosturnice na groblju Hrnetić  te u konačnici nastavljamo na tragu onoga što smo isplanirali, kazao je gradonačelnik.

    Zahvalio se djelatnicima Zelenila koji su u protekle dvije godine u teškim i kompliciranim uvjetima nastojali i uspjeli odraditi svoj posao najbolje što je moguće.

    -Pozivam sve u Karlovcu koji budu obilazili posljednja počivališta svojih najmilijih  da pokušaju poštivati epidemiološke mjere, da koriste maske i poštuju distancu bez obzira na to što se nalazimo na otvorenom prostoru. Posebno bih zamolio za strpljenje onih koji budu išli na groblje Jamadol budući da se tamo izvode radovi vezani uz Aglomeraciju, zaključio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

    Foto: M. Stojaković