"Ostvarenje suradnje u Karlovačkoj županiji vezano je za razvoj podružnice u Dugoj Resi sa krajnjom točkom pokretanja Pamučne industrije Duga Resa."

Moguća suradnja županijskih komunalnih poduzeća i Zadruge Humana Nova na prikupljanju tekstilnog otpada

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zbrinjavanje otpada goruće je pitanje današnjice, a upravo o tome i mogućim suradnjama razgovaralo se na sastanku u Dugoj Resi na kojem su sudjelovali predstavnici komunalnih poduzeća s područja Karlovačke županije i upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca.

    -Prednost ovakvih sastanaka je rješavanje zbrinjavanja pojedinih kategorija otpada koje se izdvajaju iz miješanog komunalnog otpada. Ono što je zadovoljavajuće, postoji mogućnost zbrinjavanja tekstilnog otpada s naših kućnih pragova i kroz reciklažna dvorišta, ukratko je izvijestila direktorica komunalnog poduzeća Lipa iz Slunja Nikolina Paulić.

    Human Nova danas ima 45 zaposlenih, od čega je 25 osoba s invaliditetom i još ih 13 spada u domenu marginaliziranih skupina ljudi. Bave se sakupljanjem tekstila, sortiranjem, recikliranjem i ponovnom uporabom. U prostoru Srednje škole Duga Resa Zadruga ima uređen prostor, ali on ne zadovoljava zakonske standarde za obavljanje djelatnosti. No, poslužit će od iduće godine za voditelja podružnice, radionice, osposobljavanja.

    -Glavni partner u cijelom procesu je Regeneracija iz Zaboka kao krajnji proizvođač filca od starog tekstila. U krugu od 100 kilometara imamo zaokruženu kompletnu problematiku gospodarenja tekstilnim otpadom kao jedini u Europi i još na taj način radimo vrlo dobru radnu integraciju. Ostvarenje suradnje u Karlovačkoj županiji vezano je za razvoj podružnice u Dugoj Resi sa krajnjom točkom pokretanja Pamučne industrije Duga Resa gdje ćemo iduće godine imati idejno rješenje adaptacije da se prostor prenamijeni i stavi u pogon, kazao je upravitelj Zadruge Ivan Božić.

    Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je kako je kroz projekt koji je završio početkom godine prikupljene 32 tone tekstilnog otpada koje su potom dane Zadruzi.

    -Nositelj tog projekta je bila lokalna akcijska grupa LAG Vallis Colapis gdje je Županija sa Srednjom školom Duga Resa i Zadrugom bila partner.  U taj projekt bilo je uključeno još 11 škola, a ciljana skupina bila su djeca. Radili smo na njihovoj svijesti i edukaciji. Kako to ne bi ostalo samo u obrazovnom sustavu, mi želimo model rada proširiti i na naša komunalna društva. Na ovome sastanku uspoređivali smo cijene kako danas komunalna društva prodaju tekstilni otpad i pod kojim uvjetima. Svi su oni obveznici javne nabave, međutim Zadruga nudi cjenovno prihvatljiviju uslugu i posebno važnu komponentu, angažman osoba s invaliditetom i marginaliziranih skupina.