Radi stvaranja vlastitog profita ne možemo dopustiti da ovi slučajevi idu na štetu potrošača

Najstrože kazne za iznajmljivače koji otkazuju smještaj domaćim turistima, zbog stranih turista i veće zarade

VIŠE IZ RUBRIKE

    Korana - Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca priopćenjem je reagairala na pritužbe turista kojima je otkazan smještaja iako je bio unaprijed rezerviran. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

    Od niza potrošača (turista) dobili smo pritužbe da su početkom godine rezervirali neki od smještajnih kapaciteta, dapače za neke platili i akontaciju da bi se našli u vrlo neugodnoj situaciji da su im isti otkazani.

    Otkazivanje se ne događa unaprijed nego vrlo često na način da turisti dođu pred smještajni kapacitet na zakazani termin, a da im se tek tada kaže da za njih mjesta nema i da tu uslugu ne mogu konzumirati.

    Često puta iznajmljivači povlače s time da i njima turisti otkazuju, što možemo reći da je točno, ali posljedice nisu jednake.

    Prema uvjetima o poslovanju kada turist otkaže postoji vremenski period kada to može učiniti, a isto tako i vrsta naplate u takvim slučajevima.

    Ipak iznajmljivaču ostaje koliko toliki prostor da ponovno iznajmi taj smještajni kapacitet, ali kad kada gost dođe u zakazani termin, da ne govorimo da ljudi dolaze iz cijele EU, a i šire i da su doslovno u tom trenu na cesti.

    Smatramo da je ovo loša slika za cjelokupni turizam, kao i za sve iznajmljivače koji se ne koriste ovako lošom praksom. Radi stvaranja vlastitog profita ne možemo dopustiti da ovi slučajevi idu na štetu potrošača.

    Od vas kao nadležnog ministarstva tražimo sastanak na kojem ćemo mi predložiti naše prijedloge zakonskih promjena koje bi trebale zaštiti potrošače i regulirati sve ovakve i slične situacije. Iz svega navedenog tražiti ćemo i najstrože sankcije za iznajmljivače koji manipuliraju s cijenama i otkazuju potrošačima iz razloga što trenutno mogu iznajmiti svoje smještajne kapacitete po puno većoj cijeni.

    Dapače skloni smo prijedlogu da se na drugačiji način reguliraju slučajevi kada i sami potrošači otkazuju.

    Svima nama bi trebalo biti u interesu da štitimo i turizam, ali isto tako i potrošače jer na kraju oni sami sa svojim iskustvima koje su doživjeli u turizmu stvaraju ili dobru percepciju o nama ili lošu, navodi se u priopćenju koje potprisuje predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić.