Priključite se i Hodajte za sve one koji ne mogu. Izađite 30. i 31. svibnja u šetnju i hodajte za oboljele od multiple skleroze

I Karlovac broji korake - hodajte za sve one koji to ne mogu, za oboljele od multiple skleroze

VIŠE IZ RUBRIKE

    Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 30.svibnja, i na taj dan tradicionalno se u cijelom svijetu održava kampanja „MS walk“ u sklopu koje se potiče oboljele, ali i širu zajednicu da hoda za sve one koji ne mogu.

    Na ovaj način senzibilizira se javnost na brojne probleme s kojima se susreće preko 2.5 milijuna oboljelih, poručuje organizator MS tim Hrvatska.

    Kako je tog dana u Hrvatskoj Dan državnosti, ali i drugi krug lokalnih izbora, akcija „Svaki korak se broji“ produžena je na dva dana – 30. i 31. svibnja.

    I ove godine pozivamo cijelu Hrvatsku na kretanje i boravak u prirodi uz šetnju. Brojite korake i sjetite se kako ih činite i za one koji to ne mogu.

    Svoj broj koraka koji može bilježiti svaki mobitel uslikajte i uz hashtagove #SvakiKorakSeBroji #HodamZaOneKojiNeMogu podijelite na društvenim mrežama.

    Pošaljite ih na Facebook stranicu MS tima Hrvatska ili pošaljite na mail hodaj.ms@gmail.com

    Kako zbog epidemioloških uvjeta nema okupljanja, Udruga MS tim Hrvatska pozvala je oboljele diljem Hrvatske na MS walk. Tako se ove godine osim u Zagrebu na Bundeku gdje se na Svjetski dan multiple skleroze tradicionalno već 7 godina okupljaju oboljeli, ove godine hoda i na zagrebačkom Jarunu, ali i u Osijeku, Splitu, Rijeci, Karlovcu, Puli, Donjem Miholjcu, Koški, Čabru, Slavonskom Brodu, Opatiji, Malom Lošinju, Krku, Cresu i Korčuli, u Sloveniji i Njemačkoj.

    Udruga je zahvaljujući sponzorima i donatorima za sve koji će se okupiti u zajedničkoj šetnji i druženju osigurala dobro poznate narančaste majice i maskice za oboljele. Priključite se i Hodajte za sve one koji ne mogu. Izađite 30. i 31. svibnja u šetnju i hodajte za oboljele od multiple skleroze.

    I Karlovac broji korake

    U nedjelju 30. svibnja, u 17 sati , „Karlovac MS walk“ kreće sa Vunskog polja, nakon koje će se hodači okupiti ispred Gradskog kazališta Zorin dom u 18.30, gdje će upaliti svijetla narančaste boje, koja će osvjetljavati Kazalište dva dana. Nakon kratkog govora, druženje će se nastaviti u Kazališnoj kavani na tematskoj zabavi.

    U ponedjeljak, 31. svibnja, hodanje-šetnja kreće iz Vrbanićevog perivoja u 17 sati, kroz najljepše karlovačke parkove. Cilj je prošetati i zbrajati korake gdje god bili, čime se želi podignuti svijest o ovoj teškoj bolesti.

    Priključite se i ove godine, pozovite poznanike i prijatelje neka izađu u prirodu i hodaju za one koji ne mogu. Broj koraka uz hashtagove akcije podijelite na svojim društvenim mrežama te ih pošaljite na Facebook stranicu MS tima Hrvatska ili na mail @hodaj.ms@gmail.com.

    Podržite oboljele od multiple skleroze i hodajte za njih i umjesto njih, poručuje organizator, MS tim Hrvatska.

    Prošle godine u ovoj akciji cijela Hrvatska je hodala za oboljele od multiple skleroze i u akciji je prikupljeno preko 14 milijuna koraka.

    MS je progresivna neurološka autoimuna bolest za koju nema lijeka, a terapije koje oboljeli uzimaju imaju za cilj usporavanje bolesti i podizanje kvalitete života oboljelih. Od multiple skleroze u Hrvatskoj boluje preko 7000 osoba, a češća je kod žena.

    MS dijagnosticira se najčešće u tridesetim godinama života kada se pokažu prvi simptomi. U zadnje vrijeme u cijelom svijetu bilježi se porast pedijatrijske multiple skleroze odnosno dijagnoze kod djece mlađe od 18 godina.

    Multiplu sklerozu nazivaju i bolest s 1000 lica jer zapravo simptomi su vrlo individualni i razlikuju se od osobe do osobe. Postoji nekoliko tipova multiple skleroze, a najveći postotak oboljelih njih oko 80 posto boluje od relapsno remitirajućeg oblika bolesti što znači kako se u životu oboljelih pojavljuju pogoršanja odnosno relapsi te stanje mirovanja bolesti. Postupno uslijed relapsa ili ataka bolesti, nastaju tjelesna oštećenja, koja mogu biti i vrlo teška te pacijenta prikovati za krevet, ali unazad nekoliko godina zahvaljujući sve boljim terapijama za usporavanje bolesti bilježi se kvalitetniji život s ovom dijagnozom te lakša tjelesna oštećenja.

    Nažalost postoje i vrlo progresivni oblici bolesti koji u vrlo kratkom vremenu oboljele dovedu do teškim tjelesnih oštećenja, a terapije tada više ne djeluju i pacijent je tada nažalost nemoćan.

    I ove godine neka cijela Hrvatska krene uz laganu šetnju u prirodu i neka Hoda za sve one koji ne mogu.