Od petka kafići rade duže, svadbe do 120 ljudi, restorani rade unutra...

VIŠE IZ RUBRIKE

    Nacionalni Stožer na konferenciji za novinare danas je predstavio novo ublažavanje mjera, a koje se, među ostalim, odnose na povećanje broja ljudi na svadbama, otvaranje zatvorenih dijelova restorana, dulje radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata. Novost će biti i otvaranje sajmova na otvorenom.

    Ublažene mjere vrijedit će od petka, 28.svibnja.

    Kad su u pitanju okupljanja, na jednom mjestu bit će 100 osoba, umjesto 25. Javna događanja i svečanosti mogu trajati do 23 sata, a ne do 22 kao dosad. Na sahranama nema više ograničenja broja osoba koje mogu prisustvovati, ali mora se pridržavati epidemioloških mjera, nema izražavanja sućuti.

    Produženo je i radno vrijeme pekarnica, ugostiteljskih objekata i obiteljskim gospodarstvima, od 6 do 23 sata, umjesto dosadašnjih 22.

    -Razlog zašto je u prvom koraku napravljena razlika između ugostiteljskih objekata koji poslužuju hranu od onih koji poslužuju samo piće je u tome što objekti koji uslužuju jelo moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološke točke gledišta, rekao je ministar Davor Božinović.

    Ostaje odredba da su maske potrebne ako se ne može održavati fizička distanca. Mjere su na snazi do sredine lipnja.

    Obiteljskim gospodarstvima, restoranima, svi ugostiteljski objekti iz skupine restorani, mogu biti i pivnica, kavana i caffe bar ako ima minimalne tehničke uvjete za izdavanje hrane i slastica, mogu posluživati i u zatvorenim prostorima.

    Mogu se održavati svadbene svečanosti sa 120 uzvanika uz obvezu dostave obavijesti o mjestu i vremenu održavanje te pridržavanje posebnih uputa, i ako su sve prisutne osobe prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva, ili su preboljele covid, ili su bile negativne na test u zadnjih 48 sati.

    Ukida se obustava organiziranja plesnih škola. Omogućuje se održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima.

    Zabrana treninga ostaje za školske dvorane, a u ostalim prostorima se može održavati. Ukida se ograničenje od 40 posto mjesta za putnike.

    Na graničnim prijelazima djeca do 12 godina starosti koji putuju sa roditeljima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju.