Afera tajnog cijepljenja privilegiranih, moćnih, bogatih, povlaštenih članova HDZ-a pokazala nam je da su građani drugog reda u ovom gradu, zapravo svi oni građani koji toj strukturi i toj organizaciji ne pripadaju, rekla je Draženka Polović

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti sve je manje liječnika, a nema specijalizacija za mlade, upozoravaju Možemo!

VIŠE IZ RUBRIKE

    Nedostatak specijalizacija za mlade liječnike glavni je problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako su danas ustvrdile članice lokalne Platfome Možemo!

    Ana Matan u uvodu je naglasila da se radi o problemima koji se gomilaju godinama dok je liječnica Vlatka Krizmanić to ilustrirala i konkretnim podacima.

    -Imamo 34 ordinacije obiteljske medicine u Karlovcu, od toga će sigurno trećina liječnika u naredne tri godine otići u mirovinu. Znači trebali bi na specijalizaciji imati ovog časa najmanje 10 liječnika obiteljske medicine da bi u narednih pet godina, koliko traje specijalizacija imali specijalistu. U Domu zdravlja imamo samo dvije specijalistice obiteljske medicine od 11 ordinacija obiteljske medicine. Bilo nas je puno tu koji smo radili i imali smo interes za specijalizaciju iz obiteljske medicine, ali one nažalost nisu dodjeljivane, naglasila je Krizmanić i dodala da je slična je situacija i s ginekološkim i pedijatrijskim ambulantama.

    -U Karlovcu imamo četiri pedijatra i šest ginekologa. Polovica njih bliži se mirovini, a trenutno imamo trenutno na specijalizaciji jednu doktoricu iz pedijatrije. Očito se po pitanju kadrova i specijalizacija godinama nije radilo ništa. Mladi nisu mogli dobiti specijalizaciju, zadrže se kratko i zato se liječnici stalno mijenjaju.

    Za usporedbu je Krizmanić istaknula da je karlovačka bolnica u naredne četiri godine isplanirala 50 specijalizacija , dok je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za cijelu županiju planirano šest. Uglavnom kao razlog se navodi nedostatak novca.

    Zato Platforma Možemo!, kako je rekla Vlatka Krizmanić predlaže uvođenje modela Istarske županije, objedinjavanje svih domova zdravlja pod jednu upravu.

    -I dalje bi mogli na šest lokacija imati domove zdravlja, ali bi mogli imati jednog ravnatelja i na taj način uštedjeti više od milijun i pol kuna godišnje za te novce može se godišnje omogućiti jedna specijalizacija, dodala je Krizmanić.

    Osim problema nedostatka liječnika, Vlatka Krizmanić je istaknula da liječnicima obiteljske medicine sve manje vremena ostaje za pacijente zbog gomilanja administrativnih poslova.

    Matan je dodala da je ovo jedan od problema kojim bi se trebala baviti i karlovačka gradska uprava.

    Draženka Polović komentirala je prekoredno cijepljenje, a apelirala je na liječnike da u tome ne sudjeluju.

    -Afera tajnog cijepljenja privilegiranih, moćnih, bogatih, povlaštenih članova HDZ-a pokazala nam je da su građani drugog reda u ovom gradu, zapravo svi oni građani koji toj strukturi i toj organizaciji ne pripadaju. Sad je sasvim izvjesno da oni imaju i veće šanse za preživljavanje od ostalih.  Pozivam sve liječnike da se suprotstave ovakvoj praksi. Time ne narušavaju samo ugled i postulate svoje profesije, nego narušavaju ugled svih liječnika koji predano u skladu sa zahtjevima struke obavljaju svoj posao.