Od posljedica COVID-19 u Respiracijskom centru KBC Rijeka u subotu je preminuo prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović

Preminuo prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović

VIŠE IZ RUBRIKE

    Biskupski ordinarijat u Gospiću objavio je da je u subotu 19. prosinca, od posljedica COVID-19 u Respiracijskom centru KBC Rijeka preminuo prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović.

    Nakon što je biskup Bogović osjetio znakove povišene tjelesne temperature obavio je u četvrtak 3. prosinca testiranje nakon čega je dobio pozitivan nalaz na koronavirus.

    U nedjelju 6. prosinca biskup Bogović je sanitetskim prijevozom Doma zdravlja Gospić odvezen u Opću bolnicu Gospić na dodatne preglede te je zbog rizičnosti koja je povezana sa starosnom dobi hospitaliziran na odjelu Opće bolnice Gospić. Cijelo vrijeme liječenja u OB Gospić biskup Bogović je bio stabilnog stanja. U četvrtak 10. prosinca stanje mu se naglo pogoršalo zbog hipoksije, hitno je prevezen u KBC Rijeka u Respiratorni centar, gdje je i preminuo osam dana nakon dolaska. O sprovodnom obredu i svetoj misi Biskupski ordinarijat će javnost obavijestiti naknadno.

    Mile Bogović rođen je 7. kolovoza 1939. u Cerovcu, župa Slunj, od oca Mije i majke Mande rođene Piršić.
    Osnovnu školu pohađao je u Slunju, a klasičnu gimnaziju u sjemeništu u Pazinu. Teološki studij započeo je u Pazinu, a završio u Zagrebu. Od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti.

    Za svećenika Riječko-senjske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1964., nakon čega je obavljao sljedeće dužnosti: bio je tajnikom nadbiskupa Viktora Burića, rektorom na Riječkoj teologiji, župnikom u Praputnjaku, generalnim vikarom Riječko-senjske nadbiskupije, voditeljem Sakralne baštine u Senju te profesorom crkvene povijesti na Riječkoj teologiji.

    Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 4. lipnja 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije i dodijelio mu titulu naslovnoga biskupa Tamate. Papa Franjo prihvatio je 4. travnja 2016. odreknuće od službe zbog starosne dobi biskupa Mile Bogovića i za novoga gospićko-senjskog biskupa imenovao Zdenka Križića. Ujedno je mons. Bogovića imenovao apostolskim administratorom Gospićko-senjske biskupije do dana biskupskog ređenja mons. Križića 25. svibnja 2016.

    foto: Biskupski ordinarijat Gospić