Kazne za nedozvoljeno korištenje kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a kazne za skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva oko 1.500 kuna

Počela akcija "Mir i dobro", ali i prodaja priotehničkih sredstava

VIŠE IZ RUBRIKE

    Uoči nadolazećih blagdana, policija je već tradicionalno pokrenula akciju „Mir i dobro“ kojom žele upozoriti na opasnost od zloporabe oružja i eksplozivnih sredstava, ali i na moguće posljedice nepravilne uporabe pirotehnike.

    Iz Ministarstva unutarnjih poslova upozoravaju na opasnosti upotrebe pirotehnike te podsjećaju da je njezino korištenje zabranjeno maloljetnicima, a roditelje i sve koji su uzor mladima da im budu primjer.

    Akcija je počela danas i trajat će do 10. siječnja. Sva pirotehnika zabranjena je za osobe mlađe od 18 godina, osim prskalica koje su dopuštene i za starije od 14 godina.

    Prodaja pirotehničkih sredstava u specijaliziranim trgovinama također počinje danas i trajat će do 1. siječnja. Njihova upotreba dopuštena je samo punoljetnim osobama i to šest dana u godini - od 27. prosinca do 1. siječnja.

    Kazne za nedozvoljeno korištenje kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a kazne za skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva oko 1.500 kuna.

    Podsjećaju da je tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" policija evidentirala 14 tjelesnih ozljeda od pirotehničkih sredstava, tri teške ozljede i 11 lakših. Među njima teško su ozlijeđena dvojica 16-godišnjaka, a dvojica sedmogodišnjaka bili su najmlađe žrtve petardi.

    Tijekom prošlogodišnjih blagdana koristilo se i oružje kojim je propucano 11 različitih objekata, osobnih automobila, stanova i kuća. Oduzeto je 58 različitih vrsta oružja, oko 6.500 komada streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava - ručnih bombi i sl., te oko 1.000 komada pirotehničkih sredstava.

    Pirotehniku kategorije F2 mogu koristiti samo punoljetne osobe na otvorenim prostorima gdje nema osoba ili predmeta kojima bi se mogla nanijeti šteta.

    Oko 3000 djece i tinejdžera svake godine zatraži pomoć u ambulantama, 300-injak ih bude ozbiljnije ozlijeđeno a dio njih završi i na bolničkom liječenju.

    Najteži slučajevi opeklina i otrgnuća tkiva mogu dovesti do trajnog invaliditeta, za što su najčešće „kriva“ nekvalitetna pirotehnička sredstva.

    Savjetuju da ako već obitelj mora uživati u pirotehnici, neka to bude pod kontrolom, strogo po uputama proizvođača i na sigurnoj udaljenosti za djecu.