Za fizičku osobu kazna je 500 kuna, ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske

Predložene kazne za kršitelje mjera

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na današnjoj sjednici Vlade, na kojoj je predsjednik vlade Andrej Plenković sudjelovao online, zbog samoizolacije, objavljene su kazne za nepoštivanje mjera.

    -Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva radi zaraznih bolesti nužne radi uvođenja prekršajnih sankcija s obzirom na određeni broj neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih. Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, zato ćemo predložiti Saboru izmjene zakona, poručio je.

    Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je prijedlog novih kazni za kršenje mjera.

    -Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna, kazao je. Za fizičku osobu kazna je 500 kuna, ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

    -Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za vlasnika privatnog posjeda koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.

    -Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Zakon će se objaviti u Narodnim novinama nakon usvajanja u Saboru i tad stupa na snagu, dodao je i objasnio da bi primjerice kazna, ako se može naplatiti na licu mjesta, bila manja.

    Premijer Plenković na početku sjednice je rekao, kako prenosi N1, da su pripremili paket mjera pomoći poduzetnicima.

    -Nastavit će se u tri pravca s mjerom za očuvanje radnih mjesta (4.000 kn po radniku tijekom obustave rada). Ići ćemo i s pokrivanje svih fiksnih troškova tijekom obustave rada za pogođene sektore i to tako ako imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu, oko 250 milijuna kn za tu mjeru. Ministar Ćorić je pripremio paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Na te tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu, rekao je predsjednik vlade.