Na dan sv. Martina stoljećima se održava ceremonija krštenja vina, a centralno mjesto na bogatoj martinjskoj trpezi zauzima nezaobilazna guska s mlincima

Dan je sv. Martina - na Martinje tradicionalno se "krsti vino", mošt se pretvara u mlado vino

VIŠE IZ RUBRIKE

    Martinje je uz Vincekovo najznačajnija i najvažnija vinogradarska proslava. Martinje ili blagdan svetog Martina slavi se diljem srednje Europe u skladu s mnogim običajima i tradicijom.

    U Hrvatskoj i Sloveniji na datum Martinja tradicionalno se "krsti vino", odnosno simbolički se mošt pretvara u mlado vino.

    Osim toga, na datum Martinja slavi se i završetak radova u polju. Datumu Martinja najviše se pozornosti pridaje u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske i Slavoniji.

    Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. Rođen u 4. stoljeću, bio je rimski vitez iz pokrajine Savarije u današnjoj Mađarskoj. Poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj naravi, čim je završio vojnu službu, Martin se zaredio i godine proveo samostanu u Galiji, u Poitiersu, a potom je izabran za biskupa Toursa i 370.g posvećen.

    On je ujedno i prvi svetac zaštitnik Francuske i prvi koji nije bio mučenik. Za njega se govorilo da je bio "na silu vojnik, biskup po dužnosti, a monah po izboru". Blagdan Sv. Martina se slavi 11.studenog, na dan kad je 397.g pokopan.

    Na dan sv. Martina stoljećima se održava ceremonija krštenja vina, a centralno mjesto na bogatoj martinjskoj trpezi zauzima nezaobilazna guska s mlincima.

    Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Prema legendi, njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta.
    Prema narodnim vjerovanjima, Martin je trebao postati biskupom, ali on se protivio tome. Pred samim imenovanjem, Martin se sakrio među guske, ali one su ga izdale svojim graktanjem! Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska "kao kazna".

    Dodajmo ovome da će od danas do nedjelje policija pojačano kontrolirati vozače, a posebice one koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati kada je u dane proslave Martinja na području PU karlovačke zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola sankcionirano 35 vozača, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,53 g/kg.

    U prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se 649 prometnih nesreća ,osam sa smrtno stradalim osobama, 192 s ozlijeđenim osobama i 449 s materijalnom štetom, u kojima je 277 sudionika bilo pod utjecajem alkohola i to vozača 203, putnika 71 i pješaka tri. U 124 prometne nesreće počinitelji su bili pod utjecajem alkohola, a od toga dvije prometne nesreće bile su sa smrtno stradalim osobama, 49 s ozlijeđenim osobama i 73 s materijalnom štetom. Vozačima koji su ipak popili savjetuju da ostave automobil parkiran i koriste javni ili taxi prijevoz ili si osiguraju prijevoz na drugi način, te zamolite nekoga trijeznog da vas odveze.

    Naglašavaju da vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, nemojte  dozvoliti da postanete crna statistička brojka, stoga budite odgovorni prema sebi i drugima, i ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.