Goluža je istaknuo da bi značajna pomoć ugostiteljima bilo smanjenje PDV-a
Željko Goluža: S ovim mjerama teško da ćemo opstati ove zime
VIŠE IZ RUBRIKE

Od početka pandemije koronavirusa ugostitelji su među najugroženijim poduzetnicima, a s novim mjerama njihova situacija postala je vrlo teška. Na trenutno stanje osvrnuo se Željko Goluža iz Papas bara.
-S ovim mjerama teško da ćemo opstati ove zime bez neke konkretne pomoći države u vidu obeštećenja. Htio bih istaknuti da u ugostiteljstvu i vezanim djelatnostima u Hrvatskoj je zaposleno 320 tisuća ljudi, opravdana je bojazan da će doći do velikog vala otkaza. S ovim mjerama jednostavno je, neću reći nemoguće, ali izuzetno teško raditi. Mi ćemo svakako poštivati sve mjere koje Stožer donese u okviru tih propisa i odredbi koje se daju. Mislim da će to biti jako teško. Ovo je gore nego kada je bio lockdown, zato što smo tada ipak neku pomoć dobili financijsku od države, a ovdje ne vidim uopće načina kako opstati. Prometi su drastično pali, gosti zbog opće psihoze izbjegavaju lokale, pogotovo ona starija populacija, tako da ne znam kako će to sve skupa izgledati, kazao je Goluža.
Goluža je istaknuo da je jedno od rješenja da se smanji PDV, a za to se zalaže Nacionalna udruga ugostitelja.
-Ono što bih htio posebno napomenuti je da kada se radi o donošenju mjera najčešće se prati što to rade druge zemlje u regiji, Europi i svijetu i u skladu s tim se propisuju mjere. Paralelno s tim se ne kopira obrazac za pomoć poduzetnicima i gospodarstvenicima. Gotovo sve zemlje u Europi preplovile su PDV, naš PDV u ugostiteljstvu je jedan od najvećih u Europi, ostao je na istoj razini od 25 posto. Tako da je to nešto za što se zalažemo u Nacionalnoj udruzi ugostitelja, da nam se smanji PDV kako bi lakše preživjeli ovu krizu i ovo što je pred nama, a evidentno je da će zima biti izuzetno teška, rekao je Željko Goluža.