Karlovačka županija jedina je proglašena centrom kompetencija u dva sektora – u sektoru strojarstva „STRuKA“ i u sektoru elektrotehnike i računalstva „KaRijERA“

Dobra međužupanijska suradnja „osudila“ projekt „RCK-KaRijERA“ na uspjeh

VIŠE IZ RUBRIKE

    Odlična suradnja susjednih županija, uključenost mnogih gospodarstvenika, europski novci i kvalitetna početna analiza tržišta rada rezultirali su novim projektom uspostave infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru elektrotehnike i računalstva „RCK-KaRijERA“.

    Radi se o projektu koji obuhvaća suradnju Karlovačke i Primorsko-goranske županije, a provodi ga Tehnička škola Karlovac sa svojim partnerima Karlovačkom županijom, Srednjom školom Slunj, Obrtničkom i tehničkom školom Ogulin, Elektroindustrijskom i obrtničkom školom Rijeka te suradnicima iz gospodarskog, obrazovnog, javnog i civilnog sektora.

    -Provedba projekta treba stvoriti prostorno tehničke kapacitete, mreže partnerstva i suradnje između obrazovnog, gospodarskog, javnog i civilnog sektora, podignuti svijesti o važnosti učeničkih kompetencija i ulozi strukovnih zanimanja u gospodarskom razvoju. Važno je stvoriti i nove kadrove koji će biti konkurentni na tržištu rada. Puno je još posla pred nama, ali kad se male ruke slože sve se može i uvjeren sam da ćemo projekt napraviti kako treba, kaže ravnatelj Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Vilko Klasan.

    Ovaj je projekt financiran u stopostotnom iznosu od 25, 7 milijuna kuna iz Operativnog programa: "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. tj. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i traje od 7. siječnja 2020. do 27. travnja 2023. godine.

    -Uz sve što se dešava važno je što više naglaska staviti na kvalitetno, inovativno i napredno obrazovanje. Svi regionalni centri koji su takvima proglašeni, njih 26 zadovoljili su uvjete natječaja i kreće realizacija. Od pet sektora u koje se ulagalo, četiri će biti zastupljena i u Karlovačkoj županiji pa i šire s obzirom na dobru suradnju sa susjednim županijama. Karlovačka županija jedina je proglašena centrom kompetencija u dva sektora – u sektoru strojarstva „STRuKA“ i u sektoru elektrotehnike i računalstva „KaRijERA“. Resorno ministarstvo je prepoznalo kompetencije, tradiciju, rad, interes prije svega gospodarski i napravljena je detaljna analiza potreba poduzetnika. Ne sumnjam da će se realizacija odvijati kako treba, kazala je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić.

    Brojeni gospodarstvenici prepoznali su upravo važnost projekta kako za svoju sredinu, tako i za tržište rada.

    -Potpisano je 88 ugovora i to s onim gospodarstvenicima koji vape za radnom snagom i čekaju djecu koja će biti školovana u ovim centrima kompetentnosti. Nacionalna razina je prepoznala ambiciju Karlovačke županije da odgovori na najveći problem u cijeloj Hrvatskoj, a u nekim županijama i malo više, to je demografska opustošenost kraja i odlazak mladih ljudi. Ovo su one snažne mjere koje omogućuju da djeca koja se rađaju u našoj županiji dobiju kompetentnosti i alate da mogu biti odrasli, odgovorni i obrazovni ljudi i da odgovaraju današnjim potrebama tržišta rada. Ispred nas su slatke brige, čekamo javne nabave i ugovore s izvođačima, a onda slijede građevinski radovi i glasna cika djece koja će ispuniti ovaj prostor, rekla je zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin.

    Vrijeme koje dolazi, a i svi izazovi današnjice traže nova rješenja, nove mogućnost i otvaranje različitih puteva mladima ljudima od kojih će jednoga dana učiti nove generacije u svome gradu, u svojoj županiji, a dobro partnerstvo iskazano ovim projektom jedan je od uvjeta za realizaciju cilja.

    -Ovaj je projekt osuđen na uspjeh jer kada imate na jednome mjestu ovoliko partnera to znači da je sve unaprijed kvalitetno odrađeno. Karlovačka županija sa svim aktivnostima radi na tragu onoga što bi građani Karlovca htjeli, a to je da grad bude mjesto gdje će djeca dobivati najkvalitetnije obrazovanje i na koncu da ostanu ovdje i živjeti. Tehnička škola i Veleučilište kada se vrate svojim korijenima imaju budućnost, to znanje i inovacije će se pretvoriti u radna mjesta. Grad Karlovac će u sklopu svog djelokruga rada u sljedećoj godini povećati iznos i broj stipendija za učenike što je ujedno i jedna od demografskih mjera, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

    Dobru je suradnju pohvalila i izaslanica župana Primorsko-goranske županije Edita Stilin te istaknula kako vjeruje u dobru suradnju i u sektoru ugostiteljstva i turizma.